Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναδείχτηκε στην Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) για τη χρονική περίοδο 2024-2027, μετά τις εκλογές του Συλλόγου Ασθενών, που πραγματοποιήθηκαν τo Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

·         Πρόεδρος: Καίτη Αντωνοπούλου

·         Αντιπρόεδρος: Νάντια Μάλλιου

·         Γενική Γραμματέας: Άρτεμις Μαργαρίτη

·         Ειδική Γραμματέας: Μάχη Σαλαμαλίκη

·         Ταμίας: Κατερίνα Ρούστα

·         Μέλη: Ευαγγελία Οικονομούλα,Γεωργία Κάμπατζη

·         Αναπληρωματικά Μέλη: Κατερίνα Τσεκούρα

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός με περισσότερα από 9.700 μέλη, αναγνωρισμένος από το κράτος), είναι ένας από τους πιο δυναμικούς συλλόγους που εκπροσωπεί με συνέπεια και σταθερότητα τα δικαιώματα των ατόμων που νοσούν  από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, τα οποία μαζί με Ρευματολόγους και ιατρούς που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις αλλά και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν από ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα, αποτελούν τα μέλη του.

Αθανασία Παππά: Μαζί με όλη την ομάδα πετύχαμε πολλά!

Με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., η απερχόμενη και –κατά γενική ομολογία– απόλυτα επιτυχημένη πρόεδρος, κα Αθανασία Παππά, μίλησε στο DailyPharmaNews, για όλα όσα το σωματείο έχει επιτύχει την τελευταία 10ετία, κατά τη θητεία της.

«Έχοντας μια πορεία 20 ετών ως μέλος της ΕΛΕΑΝΑ και 10 ετών ως πρόεδρος του σωματείου, ένιωσα την ανάγκη να αποχωρήσω και να μην θέσω πάλι υποψηφιότητα, δίνοντας χρόνο και χώρο σε νέα πρόσωπα. Πριν 10 χρόνια, ο ρευματολόγος και νυν Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), Υποστράτηγος, κ. Δημήτριος Κασίμος, με εμπιστεύτηκε και στάθηκε στο πλάι μου, ώστε να αναλάβω την ΕΛΕΑΝΑ, έχοντας μια μεγάλη ιστορία πίσω της! ΜΑΖΙ με όλη την ομάδα, κάναμε αυτά τα χρόνια ό,τι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένων πάντα των συνθηκών και της παθογένειας στο σύστημα υγείας, που προέκυπτε κάθε φορά. Τους κυρίους στόχους του σωματείου θεωρώ ότι τους πετύχαμε όλοι μαζί! Από ένα (1) παράρτημα το 2014, η ΕΛΕΑΝΑ έφτασε να έχει άλλα 10 σε όλη την Ελλάδα και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι ασθενείς αλλά και οι φροντιστές. Πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό, πολλές συνεργασίες με διακεκριμένους καθηγητές και ιατρούς στο χώρο τους για διάφορα project, καθώς και με άλλους συλλόγους και σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι, τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα να διασφαλίσω ότι η κληρονομιά της ΕΛΕΑΝΑ θα παραμείνει θετική και να ευχηθώ καλή θητεία, καλή συνεργασία μεταξύ των ατόμων που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και μεταξύ των παραρτημάτων, με σκοπό και επίκεντρο πάντα την καλύτερη πορεία και την ευζωία των ασθενών με μυοσκελετικά ρευματικά νοσήματα!».

Η νέα πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., Καίτη Αντωνοπούλου

Η κα Αντωνοπούλου είναι το νέο πρόσωπο στο τιμόνι της ΕΛΕΑΝΑ, που εγγυάται την ομαλή μετάβαση σε μία νέα εποχή για το διακεκριμένο και βραβευμένο σωματείο, καθώς έχει ήδη χρηματίσει Γενική Γραμματέας και Διευθύντρια Επικοινωνίας της ΕΛΕΑΝΑ. Παράλληλα, η πολυετής εμπειρία της από τη θητεία της σε αντίστοιχους συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η καλύτερη διαπίστευση για μία επιτυχημένη πορεία. Η ίδια, μιλώντας στο DailyPharmaNews, επεσήμανε τις σημαντικότερες νίκες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.:

«Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., εκπροσωπώντας τους Έλληνες ασθενείς με ρευματικά νοσήματα σε όλες τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, έχει πετύχει σημαντικές νίκες μέσα από τη δράση της. Μέσω αυτής της εκπροσώπησης, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι σε συνεχή επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής και της πολιτικής για τα ρευματικά νοσήματα, ενημερώνοντας έγκαιρα και έγκυρα τα μέλη της. Επιπλέον, με τις διαρκείς παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών ενώσεων στις οποίες συμμετέχει  στους Ευρωβουλευτές (MEPs), η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. επηρεάζει ενεργά τις πολιτικές που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υγεία των ασθενών.

Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι η συνεχής ενδυνάμωση των ασθενών μέσα από ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες και κυρίως μέσω του Ψυχοκοινωνικού Προγράμματος που περιλαμβάνει την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης, ομαδικές και ατομικές συνεδρίες και workshops ενδυνάμωσης και self management. Η ενίσχυση της φωνής των ασθενών, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η ενημέρωση έχουν συμβάλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και διαχείριση των ρευματικών νοσημάτων.

Σημαντική καινοτομία είναι, επίσης, η δημιουργία δύο εφαρμογών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που βοηθούν τους ασθενείς να παρακολουθούν την υγεία τους και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους, ενισχύοντας περαιτέρω την αυτοδιαχείριση των νοσημάτων τους.

Άλλες νίκες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού μέσω εκστρατειών, την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα ρευματικά νοσήματα και τη συνεχή υποστήριξη για πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Με όλα αυτά, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. παραμένει πρωτοπόρος στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σχετικά με τους στόχους που η ίδια θέτει σε προτεραιότητα με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., είπε:

«Ως σύλλογος ασθενών, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, οι βασικοί στόχοι μας περιλαμβάνουν τα εξής:

·         Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών: Στόχος μας είναι η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε θεραπείες και ιατρική υποστήριξη για τα μέλη μας.

·         Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού: Έχουμε ως προτεραιότητα τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και δράσεων ευαισθητοποίησης για τα ρευματικά νοσήματα, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η φύση και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

·         Συνεργασία με επιστημονικούς και κυβερνητικούς φορείς: Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία με επιστημονικές και κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να επιτύχουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών που προάγουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασθενών με ρευματικά νοσήματα.

·         Υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών: Μέσω της προσφοράς ψυχολογικής, νομικής και κοινωνικής στήριξης, θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τη δύναμη και την αυτοεκτίμηση των ασθενών, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινότητά τους.

·         Προώθηση της έρευνας: Θα δώσουμε προτεραιότητα στην προώθηση της έρευνας για τα ρευματικά νοσήματα, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και την πρόληψη.

Οι στόχοι αυτοί αντικατοπτρίζουν το όραμά μας για έναν κόσμο όπου οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα έχουν τη φροντίδα, την υποστήριξη και την ποιότητα ζωής που δικαιούνται».

Το DailyPharmaNews εύχεται στο νέο ΔΣ της ΕΛΕΑΝΑ μία καλή και παραγωγική θητεία προς όφελος των ασθενών με μυοσκελετικά ρευματικά νοσήματα!

Share.
Exit mobile version