Η υπογονιμότητα –που επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως και η υπογεννητικότητα– είναι σημαντικά προβλήματα με εκτεταμένες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις.

Η γυναικεία υπογονιμότητα, ειδικότερα, μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, που μπορεί να αφορούν σε προβλήματα που σχετίζονται με τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τη μήτρα, τον τράχηλο ή γενικότερους παράγοντες υγείας.
Ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο είναι η εξέταση της αντιμυλερίου ορμόνης (ΑΜΗ), που συχνά χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της γυναικείας γονιμότητας.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η ΑΜΗ είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αναπτυσσόμενα ωοθυλάκια στις ωοθήκες και τα επίπεδα της στο αίμα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας.

Για ποιους λόγους διενεργείται η εξέταση τηςΑΜΗ

  1. Για την αξιολόγηση της γονιμότητας: Η ΑΜΗ βοηθά στην εκτίμηση της ωοθηκικής εφεδρείας, δηλαδή της ποσότητας και ποιότητας των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα. Χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ μπορεί να υποδεικνύουν μειωμένη γονιμότητα.
  2. Για την παρακολούθηση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF): Τα επίπεδα ΑΜΗ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί η απόκριση της γυναίκας στη διέγερση των ωοθηκών.
  3. Για τη διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): Οι γυναίκες με PCOS συχνά έχουν αυξημένα επίπεδα ΑΜΗ.
  4. Για την πρόβλεψη της εμμηνόπαυσης: Η ΑΜΗ μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Η εξέταση της ΑΜΗ γίνεται με μια απλή αιμοληψία. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα δεν μεταβάλλονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, έτσι η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Αν τα αποτελέσματα δείξουν υψηλά επίπεδα ΑΜΗ: Συνήθως, υποδεικνύουν καλή ωοθηκική εφεδρεία ή μπορεί να σχετίζονται με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS-Polycystic ovary syndrome).

Αν τα αποτελέσματα δείξουν χαηλά επίπεδα ΑΜΗ: Συνήθως, υποδηλώνουν μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα της ΑΜΗ

Τα επίπεδα ΑΜΗ τείνουν να μειώνονται με την ηλικία. Επίσης, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ΑΜΗ, όπως και το κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τι προτείνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την εξέταση της ΑΜΗ  

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής θεωρεί πως η εξέταση της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη) αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης της ωοθηκικής εφεδρείας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής.

Η πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις της ζωής και να μειωθούν ή να καθυστερήσουν ανεπιθύμητες συνέπειες. Ήδη, πιλοτικά, η εξέταση αυτή πρόκειται να ενταχθεί σε κάποια ΚΕΠ Υγείας, ενώ η πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι η ένταξή της συγκεκριμένης εξέτασης στον ΕΟΠΠΥ.  

Ημερίδα ενημέρωσης αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας  

Την ημερίδα, με τίτλο: “Υπογεννητικότητα & Υπογονιμότητα – Ανησυχίες – Προβληματισμοί – Προοπτικές 2024”, συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ), το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 στις 11:00πμ, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Παπανικολή 10, Χαλάνδρι).

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τη «σύγχρονη κοινωνική απειλή» της Υπογεννητικότητας και της Υπογονιμότητας.

Θα συζητηθεί η δυνατότητα που παρέχει η απλή και οικονομική εξέταση αίματος για τον έλεγχο της ΑΜΗ, η οποία επιτρέπει στις γυναίκες να μάθουν τα όρια της αναπαραγωγικής τους επάρκειας, τα οποία η φύση θέτει, έτσι ώστε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για τη ζωή τους.

Το μήνυμα της ημερίδας αυτής είναι πως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκαιρα, να πραγματοποιούν την εξέταση αυτή, ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Share.
Exit mobile version