Νέα όπλα προστίθενται στη φαρέτρα των χειρουργών για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων, της κύστεως κόκκυγος και των όγκων του ορθοσιγμοειδούς.
Οι νέες τεχνικές, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Χειρουργικής IRCAD, στο Στρασβούργο, εφαρμόζονται πλέον και στην Ελλάδα.
Συρίγγια και κύστεις κόκυγγος
Με τη λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη εκτομή των συριγγίων και της κύστεως κόκυγγος αποφεύγονται τα μεγάλα αιματηρά χειρουργεία, καθώς ο χειρουργός επεμβαίνει δια της οπής του συριγγίου και καταστρέφει τον κοκκιώδη ιστό, χωρίς να προχωρήσει στην εκτομή του μαζί με όλο το υπερκείμενο δέρμα, όπως γινόταν με τις παλαιότερες μεθόδους.
Έτσι, οι ασθενείς απαλλάσσονται από τις πληγές και τις μακροχρόνιες επώδυνες χειρουργικές αλλαγές (γάζες, λαστιχάκια κλπ) και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες υποτροπών, ενώ στα περιεδρικά συρίγγια, εκμηδενίζεται και ο κίνδυνος μελλοντικής ακράτειας.
«Το χειρουργείο γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο, το συριγγοσκόπιο, το οποίο διαθέτει στην άκρη του μια μικροσκοπική κάμερα. Το συριγγοσκόπιο εισέρχεται στο συρίγγιο από το έξω στόμιο και καταστρέφει τον κοκκιώδη ιστό, ενώ έχουμε άμεση οπτική επαφή και όχι διερευνώντας, όπως γινόταν μέχρι πρότινος», εξηγεί ο Dr Διαμαντής Ε. Θωμάς, M.D., Γενικός Χειρουργός, Mediterraneo Hospital.
Η νέα τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων, κύστεως κόκκυγος και ιδρωταδενίτιδας, με βασική προϋπόθεση ότι τα συρίγγια είναι ώριμα.
Όγκοι του εντέρου σε αρχικό στάδιο – Τεχνική “TEO” (Transanal Endoscopic Operations)
H ενδοαυλική εκτομή όγκων του ορθοσιγμοειδούς απαλλάσσει τον ασθενή από τις πληγές και το επώδυνο μετεγχειρητικό στάδιο, καθώς το ειδικό εργαλείο που αφαιρεί τον όγκο, εισέρχεται δια μέσω του πρωκτού και όχι από τομές στην κοιλιά, όπως γινόταν με τις προϋπάρχουσες τεχνικές.
Κατά συνέπεια, δεν απαιτεί μακροχρόνια νοσηλεία και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του την επόμενη μέρα.
Η αφαίρεση ορισμένων όγκων, που βρίσκονται χαμηλά στο ορθό, απαιτεί την εφαρμογή παρά φύσην έδρας. Με την τεχνική ΤΕΟ μπορεί να αφαιρεθεί ο όγκος και να αναστομωθεί το έντερο, αποφεύγοντας την παρά φύσην έδρα.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τους ασθενείς, καθώς η παρά φύσην έδρα προκαλεί σημαντικές δυσκολίες στην μετέπειτα ζωή τους», επισημαίνει ο κ. Θωμάς.