Συνέρχεται το υπουργικό για να αποφασίσει μέτρα χωρίς εισήγηση
Αναβλήθηκε για αύριο δύο ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που ήταν να συγκληθεί στη μία το μεσημέρι. Απορίας άξιον το γεγονός ότι δύο ώρες νωρίτερα, (στις 11.00) συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα για την πανδημία, χωρίς να υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες καμία εισήγηση από τους επιστήμονες.
Το μέτρο πάντως στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Οικονόμου για ρεβεγιόν με rapid test- ακόμη και για εμβολιασμένους-, το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους, αναμένεται αν εφαρμοστεί τελικά, να προκαλέσει δυσφορία σε αρκετό κόσμο. Όχι γιατί μόνο για το κόστος, καθότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να το σηκώσουν αλλά και γιατί κάποιοι θα θεωρήσουν τον εμβολιασμό δώρον άδωρο, τη στιγμή που το ευρύ κοινό ακόμη δεν κατανοεί ευκρινώς ότι από τη νέα παραλλαγή Όμικρον τα εμβόλια προφυλάσσουν όχι απαραίτητα από τη μετάδοση, αλλά από σοβαρή νόσηση και θάνατο.
Μάλιστα χθεσινό δημοσίευμα στους Νew York Times μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, γιατί αναφέρει ότι τα εμβόλια που δεν είναι τεχνολογίας mRNAδεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα απέναντι στο να μολυνθεί κάποιος, δηλαδή δεν αναχαιτίζουν την εξάπλωση, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες που γνωρίζουμε ότι μόνο τέτοια εμβόλια δίδονται από τα εμβολιαστικά τους προγράμματα.
Δηλαδή η Πολιτεία οφείλει σε αυτή τη φάση που τα πράγματα είναι ακόμη θολά, υπάρχουν αβεβαιότητες και θα πρέπει να περάσουν ακόμη κάποιες εβδομάδες για πιο σίγουρα δεδομένα, να ενημερώνει συντεταγμένα τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη αυστηροποιούν όλο και περισσότερο τα μέτρα καθώς η Όμικρον επελαύνει, με την Ολλανδία να έχει προχωρήσει ήδη σε καθολικό lockdown. Μέτρο το οποίο εισηγούνται επιστήμονες και σε άλλα κράτη της ΕΕ, το οποίο καθώς φαίνεται οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αποδεκτό.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο έστω και μερικώς, ακόμη και μετά τις γιορτές. Ωστόσο το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα γίνει αν οι νεκροί φτάσουν στο κρίσιμο νούμερο 150 ημερησίως. Νούμερο που σηματοδοτεί πεπερασμένο σύστημα υγείας να υποστηρίξει νοσηλείες και διασωληνώσεις. Γιατί όσες κλίνες και να αναπτυχθούν κατά περίπτωση, όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο σε αριθμό και εξειδίκευση προσωπικό, η θνητότητα στις ΜΕΘ θα παραμένει υψηλή.