Ιστορικό υψηλό καταγράφει στην Αγγλία ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο που περιμένουν σε λίστες αναμονής για θεραπείες για περισσότερο από δύο μήνες.

Όλες οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής δεν πρέπει να περιμένει περισσότερο από 62 ημέρες από την παραπομπή του καρκίνου (ή το “σημείο υποψίας” στην Ουαλία) μέχρι την έναρξη της θεραπείας. Η Αγγλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν επίσης ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής δεν πρέπει να περιμένει περισσότερες από 31 ημέρες από την «απόφαση για θεραπεία» του καρκίνου έως την έναρξη της θεραπείας.

Η ανάλυση των νέων στοιχείων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) που πραγματοποίησε η οργάνωση Radiotherapy UK αποκαλύπτει ότι κατά τη δεκαετία Νοέμβριος 2014 – Νοέμβριος 2024, 506.335 ασθενείς με καρκίνο στην Αγγλία περίμεναν περισσότερες από 62 ημέρες για θεραπεία. Την ίδια στιγμή, διεθνής έρευνα διαπιστώνει ότι κάθε τέσσερις εβδομάδες καθυστέρησης στη θεραπεία του καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου έως και 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 69,4% των ατόμων στην Αγγλία ξεκίνησαν την πρώτη τους θεραπεία μέσα σε 2 μήνες από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου. Το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το 85%, που είναι ο στόχος που έχει θέσει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) και ο οποίος δεν έχει επιτευχθεί από τον Δεκέμβριο του 2015.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται, από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2024, σχεδόν οι μισοί από όλους τους ασθενείς με καρκίνους του κατώτερου γαστρεντερικού και γυναικολογικούς καρκίνους δεν ξεκίνησαν θεραπεία εντός 62 ημερών, το 42,3% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και το 42,5% των ασθενών με ουρολογικό καρκίνο έχασαν τον στόχο των 62 ημερών και το 28,4% των ασθενών με καρκίνο του μαστού δεν έλαβαν έγκαιρη θεραπεία.

«Οι καθυστερήσεις θα κοστίσουν χιλιάδες ζωές», προειδοποιούν οι ειδικοί

Επιστημονικές οργανώσεις και ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα επόμενα χρόνια χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα χάσουν την ζωή τους λόγω της καθυστερημένης έναρξης της θεραπείας τους.

«Αυτές οι καθυστερήσεις των τελευταίων δέκα ετών θα κοστίσουν χιλιάδες ζωές. Χρειαζόμαστε άμεσα στρατηγικές για να επιταχύνουμε την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, διαφορετικά χιλιάδες ζωές θα χαθούν άσκοπα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Pat Price, πρόεδρος της Radiotherapy UK και κορυφαίος ογκολόγος.

Ο Mark Lawler, καθηγητής Ψηφιακής Υγείας στο Queen’s University και πρόεδρος του οργανισμού International Cancer Benchmarking Partnership, δήλωσε: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί είμαστε τόσο αδρανείς, όταν διακυβεύονται οι ζωές τόσων ασθενών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες ασθενείς θα πεθάνουν άσκοπα, εκτός εάν το σχέδιο για τον καρκίνο αντιμετωπίσει επειγόντως τις καθυστερήσεις της θεραπείας. Από την άλλη, δεν μπορούμε απλώς να διορθώσουμε ένα πράγμα, όπως τη διάγνωση, και να αγνοήσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία, το μόνο που κάνουμε είναι να προσθέτουμε περισσότερους ασθενείς σε αυξανόμενες λίστες αναμονής, ενώ ο καρκίνος τους εξελίσσεται».

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Η ανάλυση των νέων στοιχείων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. «Από την έρευνα, την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία, αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να μεταμορφώσει τη φροντίδα του καρκίνου, εκτοξεύοντάς την στη σύγχρονη εποχή. Οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 120.000 περισσότεροι άνθρωποι να παραπέμπονται για επείγοντες ελέγχους καρκίνου, να λαμβάνουν διάγνωση εντός τεσσάρων εβδομάδων και να ξεκινούν θεραπεία εντός δύο μηνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας.

Οι ασθενείς με καρκίνο στην Αγγλία πάντως δεν δείχνουν να ικανοποιούνται ούτε να εφησυχάζουν με τις δηλώσεις αυτές. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι δύο στους τρεις ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο (66%) πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις στη θεραπεία τους θα επηρεάσουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν.

Ο φόβος που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία έχει οδηγήσει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών στην ιδιωτική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έως και τα τέλη του 2024, η ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη χημειοθεραπεία αυξήθηκε από 15.030 σε 17.630 συνεδρίες.

Πηγή: Guardian

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο