Την αντίθεσή τους με την αφαίρεση του εργαστηριακού ελέγχου των μεταμοσχεύσεων οργάνων από τα τμήματα ανοσολογίας – ιστοσυμβατότητας του ΕΣΥ, και την ίδρυση νέου τμήματος Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας στο Ωνάσειο, εκφράζουν οι διευθυντές και το ιατρικό προσωπικό των αντίστοιχων τμημάτων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Με κείμενο που δημοσίευσαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», επισημαίνουν ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις «αφαιρείται ουσιαστικά ένα εργασιακό και επιστημονικό πεδίο, ιδιαίτερα σημαντικό, από τα δύο αντίστοιχα διαπιστευμένα από την EFI για την μεταμόσχευση Τμήματα του ΕΣΥ των νοσοκομείων ΓΝΑ « Ο Ευαγγελισμός» και ΓΝΑ « Γ. Γεννηματάς», που επί 40 περίπου χρόνια δουλειάς, κόπου, μελέτης εμπειρίας, ειδίκευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού τους υποστηρίζουν επάξια τον ΕΟΜ και για τις ανάγκες των ΜΟ».

Παράλληλα διατυπώνουν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το πως θα διασφαλιστεί η συνέχιση της παρακολούθησης των ασθενών (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων) και από που θα αντληθεί το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό για να οργανωθεί και στελεχωθεί ένα τόσο εξειδικευμένο εργαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών με επιστολή που απέστειλε στις 13/11 προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΠΣΝ που ζητούσε την άμεση απόσυρση του σχετικού άρθρου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την ενίσχυση και ανάπτυξη του ΕΣΥ και ταυτόχρονα να προχωρά στην κατάργηση δύο άψογων δημόσιων εργαστηρίων ιστοσυμβατότητας και τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου στο Ωνάσειο, δηλαδή σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο (λειτουργεί ως ΝΠΙΔ).

Οι διοικητές και γιατροί των τμημάτων Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» στις παρατηρήσεις που κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης επισημαίνουν:

«Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 5034/2023 ανεβαίνει στη διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου (υλοποίησης άρθρων του προηγούμενου) που αφορά μεταξύ άλλων στην ίδρυση ενός και μοναδικού σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, Εργαστηρίου Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας για την κάλυψη της Μεταμόσχευσης Οργάνων (ΜΟ) της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Με αυτό το σχέδιο αφαιρείται ουσιαστικά ένα εργασιακό και επιστημονικό πεδίο, ιδιαίτερα σημαντικό, από τα 2 αντίστοιχα διαπιστευμένα από την EFI για την μεταμόσχευση Τμήματα του ΕΣΥ των νοσοκομείων ΓΝΑ « Ο Ευαγγελισμός» και ΓΝΑ « Γ. Γεννηματάς», που επί 40 περίπου χρόνια δουλειάς, κόπου, μελέτης εμπειρίας, ειδίκευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού τους υποστηρίζουν επάξια τον ΕΟΜ και για τις ανάγκες των ΜΟ.
Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ερωτήματα σε όλους εμάς που υπηρετούμε στα Τμήματα αυτά και συγκεκριμένα:
– ποια επιστημονική αναγκαιότητα επιβάλλει την ίδρυση νέου και μοναδικού εργαστηρίου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας και μάλιστα στο Ωνάσειο (υπάρχει εργαστήριο μόνο για την μεταμόσχευση καρδιάς/πνευμόνων) όταν λειτουργούν από την εφαρμογή του ΕΣΥ, 2 αντίστοιχα Τμήματα σε δημόσια νοσοκομεία καλύπτοντας και τις ανάγκες του ΕΟΜ ;
– τι σκοπό έχει η χρηματοδότηση με 2.000.000 € για τα έτη 2025-2026 προς το Ωνάσειο και όχι προς τα εργαστήρια του ΕΣΥ έτσι ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες σε προσωπικό και υλικά για την εύρυθμη λειτουργία τους και για τις ΜΟ ;
– πως διασφαλίζεται η συνέχιση της παρακολούθησης των ασθενών (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων) καθώς θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο των εργαστηρίων που μέχρι σήμερα παρακολουθούνται σε εργαστηριακό επίπεδο και που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι ασθενείς ιδιαίτερους δεσμούς με τους θεράποντες ;
– πως θεωρείτε ότι θα αναπληρωθεί το κενό της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, εξειδίκευσης των νέων Ιατρών και Επιστημόνων όταν θα αφαιρεθεί ένα σημαντικό και απαραίτητο επιστημονικό κομμάτι της ειδικότητας τους (Ιατρικής Βιοπαθολογίας) που περιλαμβάνεται στο «βιβλιάριο εκπαίδευσης» (logbook) ;
– όλη αυτή η γνώση και η εμπειρία με ποιο τρόπο, σε πρακτικό επίπεδο, πιστεύετε ότι θα μεταλαμπαδευτεί στους νέους Ιατρούς και επιστήμονες για να αποτελέσει κίνητρο προσέλκυσης τους μελλοντικά για εργασία στα σχετικά εργαστήρια ;
– από που θα αντλήσετε το απαραίτητο εκπαιδευμένο προσωπικό για να οργανώσει και στελεχώσει ένα τόσο εξειδικευμένο εργαστήριο ;
– με δεδομένο ότι στα υπάρχοντα Τμήματα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας τα στελέχη τους εκτός των ΜΟ απασχολούνται και ειδικεύονται σε πολλαπλά αντικείμενα ανοσολογικής αρχής (αυτοανοσία, κυτταρομετρία ροής, πρωτεΐνες, ανοσοανεπάρκειες κ.λπ.), καλύπτοντας δηλαδή τις καθημερινές και επείγουσες ανάγκες όλων των επιστημονικών πεδίων των Τμημάτων, σχεδιάζετε κάτι αντίστοιχο να εφαρμοστεί και στο εργαστήριο του Ωνασείου ώστε να συμπληρωθεί ο εργασιακός χώρος και χρόνος του και με δραστηριότητες πέραν των ΜΟ ;
Πολλά τα ερωτήματα μα περισσότερη η αγωνία και η ευθύνη μας απέναντι στους ασθενείς που περιμένουν μέσα από την μεταμόσχευση, να ξαναγεννηθούν…..

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, Διευθύντρια Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνη Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Γεώργιος Πατεράκης, Εκτ χρέη Συντ Δντη Ανοσολογικό κ Εθ Κεντρο Ιστοσυμβατότητας ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Αικατερίνη Ταράση, Διευθύντρια Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Ιωάννης Κάκκας, Διευθυντής Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Κωνσταντίνος Σουφλερός, Διευθυντής Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Βασιλική Κίτσιου, Διευθύντρια Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Ειρήνη Γρηγορίου, Διευθύντρια Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Ελισάβετ Κόντου, Διευθύντρια Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Αλεξάνδρα Σιόρεντα, Διευθύντρια Ανοσολογικό κ Εθ. Κέντρο Ιστοσυμβατότητας ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Αγγελική Βιττωράκη, Διευθύντρια Ανοσολογικό κ Εθ Κέντρο Ιστοσυμβατότητας ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Θεόφιλος Αθανασιάδης, Βιολόγος Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Διαμάντω Κουνιάκη, Βιολόγος Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Αικατερίνη Παπαγεωργίου, Βιολόγος Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Στέλλα Πομώνη, Βιολόγος Τμ. Ανοσ/γίας-Ιστ/τητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»

Το άρθρο 8 του Σχεδίου Νόμου το οποίο προβλέπει τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», αναφέρει:

Στον ν. 5034/2023 (Α΄ 69), μετά το άρθρο 37, περί δικτύων δωρεάς και μεταμόσχευσης, προστίθεται άρθρο 37Α ως εξής:

«Άρθρο 37Α
Λειτουργία Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο»
1. Στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» (Ω.Κ.Κ.) και στο πλαίσιο των Δικτύων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης οργάνων, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 37, λειτουργεί από την 1η.4.2025 Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διενέργεια σε εικοσιτετράωρη βάση εξετάσεων ανοσολογίας και ιστοσυμβατότητας για τις ανάγκες των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων αρμοδιότητας των 1ης, 2ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.
2.Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παρέχει προς το Ω.Κ.Κ. για τα οικονομικά έτη 2025 και 2026, επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2012/1992 (Α΄ 28), πρόσθετη επιχορήγηση η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ και εγγράφεται σε βάρος του Ε.Φ. 1015-203, Λογαριασμός Εξόδων 2310204003, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες του Εργαστηρίου Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων της παρ. 1.
Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο σε δωδεκατημόρια σε τέσσερις (4) ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις. Για τον σκοπό αυτό το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο υποβάλλει ετησίως στο Υπουργείο Υγείας τον προϋπολογισμό του το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους για το επόμενο έτος.»

Share.
Exit mobile version