Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα δημοσιεύσει την Παγκόσμια Έκθεση για την Ηπατίτιδα για το 2024 την ημέρα έναρξης της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ηπατίτιδα (World Hepatitis Summit – WHS) 2024, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 9-11 Απριλίου.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Είναι η πρώτη συγκεντρωτική έκθεση για την επιδημιολογία της ιογενούς ηπατίτιδας, την κάλυψη υπηρεσιών και την πρόσβαση σε προϊόντα, με επικαιροποιημένα δεδομένα για δράσεις.

Με πληροφορίες από 187 χώρες, η έκθεση σκιαγραφεί περιφερειακές προοπτικές και δραστικά βήματα για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων, τονίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των διδαγμάτων από την αντιμετώπιση της COVID-19. Ο ΠΟΥ θα εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου, στις 9 Απριλίου.

Στη σύνοδο κορυφής, παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες και διαχειριστές προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ηπατίτιδας και θα μοιραστούν ενημερώσεις σχετικά με καινοτόμες προσεγγίσεις για την αύξηση των υπηρεσιών κατά της ιογενούς ηπατίτιδας και την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων, με στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ηπατίτιδα (World Hepatitis Alliance – WHA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) θα παρουσιάσουν μια πρώτη στο είδος της έκθεση που θα εξετάζει τα επίπεδα στίγματος και διακρίσεων γύρω από τα άτομα που ζουν με ηπατίτιδα στην Ευρώπη.

Η εξάλειψη του στίγματος που περιβάλλει την ηπατίτιδα μέσω της εισαγωγής πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών έχει χαρακτηριστεί ως βασικός παράγοντας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας από τον ΠΟΥ.

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Ηπατίτιδα

Διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Ηπατίτιδα, με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας και συγχρηματοδοτείται από τον ΠΟΥ. Αποστολή του είναι να υποστηρίζει τις χώρες στην επίτευξη των στόχων που απαιτούνται για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας.

Η ιογενής ηπατίτιδα

Είναι φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από έναν ιό, που οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ιογενή ηπατίτιδα και πάνω από ένα εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας καταστάσεων που σχετίζονται με οξεία ηπατίτιδα και χρόνια λοίμωξη που προκαλούν καρκίνο του ήπατος και κίρρωση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία για την ηπατίτιδα Β και θεραπεία για την ηπατίτιδα C – λίγες χώρες στον κόσμο βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ για εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.

Έρευνα της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Η έρευνα για το στίγμα και τις διακρίσεις που σχετίζονται με την ηπατίτιδα αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της WHA και του ECDC και με τη συμβολή ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ενδιαφερομένων και ατόμων με βιωμένη εμπειρία από την ηπατίτιδα. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη έρευνα για το στίγμα και τις διακρίσεις που σχετίζονται με την ηπατίτιδα που διεξάγεται στην ευρωπαϊκή περιοχή.  

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Share.
Exit mobile version