Την ανάγκη κατανόησης των λόγων για τους οποίους οι πολίτες μπορεί να εκδηλώνουν σκεπτικισμό για τον εμβολιασμό τους απέναντι στον Covid – 19 και διεξοδικής παρουσίασης των πλεονεκτημάτων του εμβολιασμού, υπογράμμισε ο Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Nότιας Ουαλίας, Φίλιππος Προέδρου, μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «διδάγματα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και η πρόκληση της ευρωπαϊκής δημόσιας διπλωματίας» που διοργάνωσαν η Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας και το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ψηφιακή Επικοινωνία.

Ο κ. Προέδρου εκτίμησε ότι πίσω από τον σκεπτικισμό αυτό μπορεί να βρίσκονται επιχειρήματα που αφορούν την προσωπική ελευθερία, τις επιπτώσεις στην υγεία, την εργασία, την ασφάλεια, θέματα πολιτικής κ.α. «Απέναντι στον σκεπτικισμό για τον εμβολιασμό, η καλύτερη πολιτική θα ήταν να προσπαθήσει κανείς να δείξει στους πολίτες τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν για τους ίδιους. Θέλουμε οι άνθρωποι να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Έτσι στην περίπτωση της πανδημίας η προσωπική ευθύνη, εφόσον επιδεικνύεται, είναι ένα πολύ καλύτερο μέτρο από την επιβολή αυστηρών μέτρων που ο καθένας αναζητά να παραβιάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στη διαδικασία. Είναι καλύτερα πάντα να προσπαθήσεις να τους πείσεις να δουν την δική σου οπτική, ακόμη και αν δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί σου. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες» είπε και τόνισε ότι αυτό είναι θέμα δημόσιας διπλωματίας σε συνεργασία με την επιστήμη, την πολιτική και τους πολίτες, προς την κατεύθυνση ενός περισσότερο συμμετοχικού μοντέλου.

Στον χαιρετισμό του στο διαδικτυακό σεμινάριο, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίστηκε αρνητικά ενώ στη σχετική συζήτηση έπαιξαν ρόλο η κρίση στην Ευρωζώνη, το προσφυγικό και η πανδημία του Covid 19. «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πολιτική είναι πιθανόν να είναι σημαντικές ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά για ένα διαφορετικό είδος ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κάτοχος της Έδρας Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος εκτίμησε ότι η πανδημία «λειτουργεί ως επιταχυντής υπαρχουσών τάσεων και προβλημάτων που υπήρχαν και πριν την πανδημία και περιλαμβάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς και μέσα ενημέρωσης, φαινόμενα παραπληροφόρησης, έλλειψη συνεργασίας σε επίπεδο παγκόσμιας διακυβέρνησης». Ωστόσο χαρακτήρισε ευκαιρίες για δράση τις περιπτώσεις κρίσεων και τόνισε: «ειδικά η πανδημία ανέδειξε ότι η ευζωία των άλλων είναι σημαντική και αυτό θα έπρεπε να μας αφυπνήσει προς την κατεύθυνση η Ευρώπη να χτίσει καλύτερα, να βελτιώσει τα συστήματα διακυβέρνησης παγκοσμίως, με οδηγό τη συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η δημόσια διπλωματία, είτε στρεφόμενη σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού είτε σε βασικά πολιτικά ζητήματα».

 

Share.
Exit mobile version