Σε πλήρη ανάπτυξη οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του πρώτου Κέντρου Τραύματος στην Ελλάδα

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου το νέο ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο έγινε με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου Αιγαίας και πρόκειται να αποτελέσει κόσμημα για το Νοσοκομείο, αλλά και ολόκληρο το ΕΣΥ, καθώς επίσης πρότυπο για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Θα είναι εξειδικευμένο και στο τραύμα, καθώς η αίθουσα αναζωογόνησης, η οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας, κατασκευάστηκε με αυτές τις προδιαγραφές.

 Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο μαζί με το «Αττικόν», το «Γεννηματάς», και το «ΚΑΤ» επελέγη από επιτροπή που συγκροτήθηκε το Φεβρουάριο του 20 από τον τότε υπουργό Υγείας, ως κέντρο τραύματος επιπέδου 1. Όπως μας εξηγεί ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ανδρέας Πλεμμένος κέντρο τραύματος επιπέδου 1 σημαίνει ότι είναι το πλέον ειδικό νοσοκομείο αντιμετώπισης τραύματος, στη γεωγραφική περιοχή της ευθύνης του. «Επίσης πρέπει να είναι οπωσδήποτε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, να έχει άμεση πρόσβαση σε μεγάλες λεωφόρους, να έχει ελικοδρόμιο -κι εμείς βρισκόμαστε σε διαδικασία δημιουργίας μέσα στις εγκαταστάσεις μας-και να έχει τη δυνατότητα υποδοχής τραυματιών σε 24ωρη βάση».

Μένουν αρκετά όμως να γίνουν αφού ένα κέντρο τραύματος χρειάζεται προσωπικό αρκετών ειδικοτήτων, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Οι ειδικότητες που μας λείπουν, λέει ο διοικητής, είναι του αγγειοχειρουργού, του γυναικολόγου και του επεμβατικού ακτινολόγου, ενώ χρειαζόμαστε ενίσχυση στις ειδικότητες του αναισθησιολόγου, του θωρακοχειρουργού, και φυσικά αρκετούς νοσηλευτές. «Επίσης το καινούργιο κτίριο προβλέπει ειδικό χώρο για μαγνητικό τομογράφο, που είναι ήδη κυρίαρχο έλλειμμα για το νοσοκομείο, το οποίο εξηγήσαμε στην κ. Γκάγκα όταν μας επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα».

Δε νοείται Γενικό Νοσοκομείο χωρίς μαγνητικό τομογράφο

Δε νοείται Γενικό Νοσοκομείο χωρίς μαγνητικό τομογράφο, τονίζει ο κ. Πλεμμένος και αναφέρει ότι έχει, υποβάλλει πρόταση στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, καθώς επίσης πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση. Η τωρινή διοίκηση επίσης έχει κάνει κρούσεις σε δωρητές για ενδεχόμενες δωρεές, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Και η αλήθεια είναι ότι ο μαγνητικός τομογράφος είναι μία βασική έλλειψη του Ασκληπιείου, για το οποίο διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια το ιατρικό προσωπικό, ευελπιστώντας πάντα σε διευθέτηση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου ο μαγνητικός θα ενταχθεί στο πιο καλά οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα διαθέτει χειρουργείο, fast track ιατρείο, με 8 θαλάμους βραχείας νοσηλείας, και πολύ περισσότερες θέσεις για ασθενείς να εξυπηρετήσει κάθε ειδικότητα, απ’ ότι μέχρι σήμερα. «Ο μαγνητικός τομογράφος θα μπει σε ένα χώρο, όπου θα αξιοποιηθεί πλήρως. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του κτιρίου και όταν δημιουργηθεί πλέον και το νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, εμείς θα αποτελέσουμε το πρότυπο για τα άλλα τρία νοσοκομεία», κατέληξε ο κ. Πλεμμένος.

E-mail

Share.
Exit mobile version