της Πόπης Γεωργίου

Τη νέα Υπουργική Απόφαση περί Ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων και το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων παρουσίασε, μεταξύ άλλων,  χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των δύο μερών, με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να παρακολουθεί από κοντά, αλλά όχι συμμετέχοντας στη συνάντηση….

Το ερώτημα, το οποίο παραμένει ακόμη και σήμερα, είναι ποιο κλίμα διαμορφώθηκε τελικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς από αυτό εξαρτάται κατά πόσον η νέα υπουργική απόφαση θα προωθηθεί άμεσα και χωρίς σημαντικές «διορθώσεις» στο Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), με τις περισσότερες πιθανότητες να δείχνουν νέα εμπλοκή, εξαιτίας ιδιαιτέρως των σχετικών αντιρρήσεων της ΠΕΦ για τον νέο τρόπο Ανατιμολόγησης των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Οι νέες ρυθμίσεις

Πάντως, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ασύλληπτες είναι οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που προβλέπουν οι ρυθμίσεις της νέας Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού! Μεγάλη σειρά γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων – κατά συνέπεια και σειρές off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων – δέχεται μειώσεις ύψους ακόμη και… 50% στις τιμές τους, ενώ την ίδια στιγμή, άλλες σειρές γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν υφίστανται την παραμικρή μείωση στις τιμές τους.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό προβληματισμό δημιουργούν τα εμπόδια που ετοιμάζονται να μπουν στην είσοδο νέων καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά, αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν επιχειρηματικά και τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Επιπροσθέτως, αυτό το «entry fee» θα πρέπει να καταβάλεται για 3 έτη, σε συνδυασμό με το rebate και το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Είναι σαφές πως με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που θα πλήξει σημαντικά τη βιωσιμότητα των εταιριών. Θυμίζουμε πως για να εισαχθεί ένα φάρμακο στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να αποζημιώνεται σε 14 χώρες, εκ των οποίων οι 7 να διαθέτουν Σύστημα Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας .

Επίσης, σχεδιάζεται  να καθιερωθούν κλειστοί προϋπολογισμοί σε κάποιες θεραπευτικές κατηγορίες, τις τέσσερις πιο δαπανηρές, όπως ο διαβήτης, οι στατίνες, οι βιολογικοί παράγοντες (anti-TnF) και τα ογκολογικά και για φάρμακα του Ν. 3816.

Οι αντιδράσεις

Οι φαρμακοβιομηχανίες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις επιπλοκές που θα επιφέρουν τα παραπάνω μέτρα.  Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός τις κάλεσε να υποβάλουν γραπτές προτάσεις, αν και τα περιθώρια για αλλαγές στην προς υπογραφή και έκδοση Υπουργική Απόφαση είναι σχεδόν μηδαμινά, καθώς όλες οι προωθούμενες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλαγές στην πολιτική για το φάρμακο, έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα στελέχη του κουαρτέτου και αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 Οι ελπίδες των φαρμακοβιομηχανιών για  σημαντικές αλλαγές στα παραπάνω, εστιάζονται τώρα στις συναντήσεις που θα έχουν στις Βρυξέλες…

Share.
Exit mobile version