Συζητείται και η κατάργηση της έντυπης συνταγής.
Μία σημαντική εξέλιξη στην πορεία για την πλήρως άυλη συνταγογράφηση έρχεται σε περίπου δύο μήνες καθώς ήδη ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) η σχετική ανακοίνωση ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας τα πρώτα φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητας.
Μετά από δύο παρατάσεις που είχε λάβει η χώρα μας θα προχωρήσει στην εφαρμογή του κανονισμού 2016/161 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στον καθορισμό λεπτομερών κανόνων σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα πρέπει να εμφανίζονται στη συσκευασία των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, προστατεύοντας την ασφάλεια της αγοράς από την είσοδο σε αυτήν ψευδεπίγραφων (πλαστών) φαρμάκων.
Η 9η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης παράτασης που πήρε η χώρα μας για την εφαρμογή της απόφασης 2011/62/EU, ‘the Falsified Medicines Directive’ (FMD) που ήδη εφαρμόζεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης πλην της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η πρώτη παράταση που είχε δοθεί για την εφαρμογή της Οδηγίας έληγε στις 2/9/2021.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που βρίσκεται σε συζητήσεις εδώ και πολύ καιρό με το Υπουργείο και τα αρμόδια θεσμικά όργανα έχοντας ως ένα από τα βασικά του αιτήματα την πλήρη αποϋλοποίηση της συνταγογράφησης ήδη προχώρησε σε ενημέρωση των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων και δια μέσου αυτών όλων των φαρμακοποιών της χώρας για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας πως αυτές οι συσκευασίες φαρμάκων που δεν θα φέρουν στο εξής το γνωστό κουπόνι, θα έχουν στη θέση του ένα μοναδικό δυσδιάστατο κωδικό QR τυπωμένο επί της συσκευασίας για την αναγνώριση και την ακύρωση του οποίου χρειάζεται πιθανότατα να προμηθευτούν νέα ειδικά σκάνερ που να μπορούν να “διαβάζουν” όλα τα πιθανά είδη με τα οποία θα έχουν επισημανθεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει ότι «τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το πώς θα οδηγηθούμε στην άυλη εκτέλεση της συνταγής. Οι συζητήσεις μεταξύ των άλλων, αφορούν την ψηφιακή υπογραφή του γιατρού και φαρμακοποιού και εντός του χρόνου στην ηλεκτρονική υπογραφή του ασφαλισμένου. Επίσης συζητείται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την κατάργηση της ταινίας γνησιότητας και της υποχρέωσης επικόλλησής της στις συνταγές ώστε να καταργηθεί τελείως η έντυπη συνταγή.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν θα διαθέτουν πλέον ταινίες γνησιότητας (το γνωστό κουπόνι-ΕΟΦόσημο), αλλά ένα μοναδικό δυσδιάστατο κωδικό QR τυπωμένο επί της συσκευασίας, ο οποίος προκειμένου να αναγνωστεί και στη συνέχεια να ακυρωθεί θα απαιτηθούν νέα σκάνερ, ώστε να “διαβάζουν” όλα τα πιθανά είδη με τα οποία θα έχουν επισημανθεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στις συναντήσεις που γίνονται γι’ αυτό το θέμα και στις οποίες συμμετείχε η ΗΔΙΚΑ, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να αποσταλούν προς τα μηχανογραφικά προγράμματα οι προδιαγραφές διασύνδεσής και προσαρμογής τους στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, όπως και οι προδιαγραφές για τα νέα barcode scanner ώστε να είναι συμβατά με τη διαδικασία ανάγνωσης και ακύρωσης των QR από τις βάσεις δεδομένων (για τις διαδικασίες της αυθεντικοποίησης και της αποζημίωσης).
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει από τους φαρμακοποιούς καθώς είναι σε εξέλιξη μια έρευνα αγοράς για τις τιμές και τη συμβατότητα αυτών των scanner που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά να μην προβούν σε καμμιά αγορά πριν αποσαφηνιστούν τα τεχνικά ζητήματα και λάβουν νεότερες οδηγίες από τον ΠΦΣ για όλες τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Όπως προαναφέρθηκε η κατάργηση της ταινίας γνησιότητας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποϋλοποίηση της συνταγογράφησης. Οι φαρμακοποιοί είναι μπροστάρηδες σε αυτήν την προσπάθεια και συμμετέχουν σε συζητήσεις για το πώς θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κατσαράκης ως φαρμακοποιοί συμμετέχουμε δια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θεσμικά στον στον Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) και συνεργαζόμαστε με όλους τους άλλους φορείς μετέχοντας σε διπλές συναντήσεις που γίνονται για το εν λόγω θέμα κάθε εβδομάδα έτσι ώστε να διευθετηθούν διάφορα τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία της αυθεντικοποίησης και της αποζημίωσης των φαρμάκων με το νέο κωδικό προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στις προθεσμίες που έχουν τεθεί από τον κεντρικό Ευρωπαϊκό HMVO».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής ιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου ώστε να οδηγηθεί το σύστημα σε πλήρη κατάργηση της έντυπης συνταγής ο κ. Κατσαράκης ανέφερε ότι είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει κι έχει επιταχυνθεί λόγω της υλοποίησης εφαρμογής του HMVO αν και δεν αφορά κατ’ ανάγκη τον ΗΜVΟ. Οι συζητήσεις για την ανάγκη αποϋλοποίησης των συνταγών και τον νέο τρόπο εκτέλεσής τους, όπως επιδιώκει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εξελίσσονται παράλληλα».