Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τρομάζει η γραφειοκρατία που επικρατεί ακόμη και στις μέρες μας όπου η πρόοδος της τεχνολογίας και η εκτεταμένη μηχανοργάνωση υποτίθεται ότι θα είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το διαχρονικό «τέρας» που ανέκαθεν ταλαιπωρούσε και, όπως φαίνεται εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον τόπο μας.

Έχουν περάσει 15 ημέρες από τότε που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπροστά στον κίνδυνο να μην πληρωθεί το σύνολο των φαρμακείων όλης της χώρας από τον ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών (ΕΠΕ) που διέθεσαν μέσα στον Σεπτέμβριο -λόγω του ότι δεν επαρκούσε το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού- πρότεινε στον Οργανισμό μία ευέλικτη λύση: να πληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα φαρμακεία μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού στη λογική ότι για ένα μικρομεσαίο φαρμακείο είναι πιο δύσκολο να τα βγάλει πέρα με τους προμηθευτές του όταν δεν έχει πάρει τα χρήματα που αναμένει να λάβει και να μείνουν απλήρωτα όσο το δυνατό λιγότερα φαρμακεία που έχουν μεγαλύτερους τζίρους και ίσως μπορούν να διαχειριστούν λίγο καλύτερα μία καθυστέρηση στην πληρωμή τους.

Με αυτή τη συμφωνία ναι μεν πληρώθηκε πράγματι η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων, έμειναν ωστόσο απλήρωτα συνολικά 185 φαρμακεία σε όλη τη χώρα (τα 130 εκ των οποίων ανήκουν διοικητικά στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής).

Το θέμα ωστόσο είναι γιατί χρειάζονται τόσες μέρες για να πληρωθούν και τα φαρμακεία αυτά;

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς ενημέρωση για το τι συνέβη και πώς έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, αφού ξεκαθαρίζει ότι κατανοεί πως τα συγκεκριμένα φαρμακεία, αντιμετωπίζουν οικονομικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους και είναι αδιανόητο ο ΕΟΠΥΥ να μην μπορεί να τα εξοφλήσει έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει η συλλογική σύμβαση και οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις, περιγράφει αναλυτικά την πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η σχετική ΚΥΑ για να πληρωθούν τα φαρμακεία.

Η γραφειοκρατία πραγματικά είναι εκπληκτική αφού εμπλέκονται πολλοί φορείς και πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα εμπλέκονται: 

  1. Η Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που πρότεινε και απέστειλε στην Οικονομική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, το ποσό της αύξησης του προϋπολογισμού σε ύψος ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Σεπτεμβρίου αλλά και όλων των αναγκών των υπολοίπων μηνών, προκειμένου να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο τέλος της επόμενης χρονιάς.
  2. Η Οικονομική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που απέστειλε στην Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ του Υπουργείου Υγείας τα σχετικά ποσά, για έλεγχο.
  3. Η Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο Υπουργείο Υγείας, στη συνέχεια απέστειλε την ΚΥΑ στον Οικονομικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας για έγκριση.
  4. Ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπ. Υγείας την απέστειλε στον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη για υπογραφή, όπου διαπιστώθηκε ότι πέραν της αύξησης που ήδη είχε δοθεί θα έπρεπε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός με επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ.
  5. Στη συνέχεια το αίτημα επεστράφη για διόρθωση στις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά απεστάλη ξανά στον κ. Υπουργό για υπογραφή. Τελικά υπεγράφη άμεσα η σχετική ΚΥΑ και απεστάλη στο Λογιστήριο του Κράτους για έγκριση και υπογραφή από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Πετραλιά.
  6. Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πετραλιάς όμως απουσίαζε στο εξωτερικό την περασμένη Παρασκευή και παρέλαβε τον φάκελο την Δευτέρα το πρωί. Ήταν ήδη ενήμερος για το θέμα και από τον Υπουργό Υγείας και από τον Πρόεδρο του ΠΦΣ. Επίσης είχε ενημερωθεί ο Διευθυντής του Γραφείου του από τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, από τον οποίο ζητήθηκε να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της σχετικής ΚΥΑ από τις υπηρεσίες του Λογιστηρίου του Κράτους και η υπογραφή από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών. Τελικά την Τρίτη αργά το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΦΣ ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Πετραλιά και το Διευθυντή του Γραφείου του ότι υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ και απεστάλη στον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη.
  7. Την Τετάρτη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για να λάβει το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο εκδόθηκε άμεσα την επόμενη ημέρα δηλαδή  την Πέμπτη 21.11.2024.
  8. Μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, θα πρέπει η Οικονομική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ να προβεί στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, με τα νέα ποσά που εγκρίθηκαν βάσει της ΚΥΑ.
  9. Η σχετική τροποποίηση θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.
  10. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας για έγκριση και υπογραφή και μόνο τότε θα προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ στην εξόφληση των φαρμακείων.

Κι ενώ το γαϊτανάκι αυτό των διαδικασιών που ξετύλιξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φαίνεται να τελειώνει, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν έχει φτάσει επιτέλους η ώρα της πληρωμής για τα 185 φαρμακεία που έχουν μείνει απλήρωτα μέχρι σήμερα.

Έτσι ο ΠΦΣ προχώρησε σε επιστολή προς την Διοικήτρια ζητώντας γραπτή ενημέρωση σχετικά με το «αν θα προχωρήσει εγκαίρως την Δευτέρα στην εξόφληση των 185 συναδέλφων αλλά και του 5% του Αυγούστου για την υποβολή των εμβολίων ΕΠΕ, όπως είναι η συμβατική υποχρέωση του Οργανισμού προς τα φαρμακεία».

Τονίζει δε ότι «στην περίπτωση που η Διοίκηση του Οργανισμού δεν προβεί στις αναφερόμενες πληρωμές εντός των προθεσμιών αυτών, θα πρέπει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα φαρμακεία  όπως και πότε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή στους φαρμακοποιούς της Χώρας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον!».

Αξίζει εδώ να επισημανθεί το γεγονός ότι όλο αυτό συμβαίνει κι ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως υπογραμμίζει στην εν λόγω επιστολή του, «γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ξεκίνησε συνεχείς παρεμβάσεις  προκειμένου να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ΚΥΑ».

Το σίγουρο είναι ότι πέρα από το να πληρωθούν επιτέλους τα 185 φαρμακεία και να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, είναι ανάγκη να βρεθεί τρόπος να μειωθεί όλη αυτή η γραφειοκρατία και σίγουρα για να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να προχωρούν οι όποιες διαδικασίες τελικά κρίνονται απαραίτητες.   

Share.
Exit mobile version