Για ελλείψεις σε εμβόλια για τα παιδιά, σε παιδιατρικές αντιβιώσεις, σε φάρμακα για ηπατικές νόσους, σε ψυχιατρικά φάρμακα, ινσουλίνες, οφθαλμικές αλοιφές και στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης σε πρόσφατη συνέντευξή του στα Ρεθυμνιώτικα Νέα σημειώνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση διαθεσιμότητας σε κάποια από αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα μοιάζει απελπιστική.

Ως βασικά αίτια αυτών των ελλείψεων ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρει τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, απόρροια του γνωστού πλέον -λόγω της επί πολλά χρόνια εφαρμογής του ως μέτρου ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης- clawback, της αυτόματης δηλαδή επιστροφής των χρημάτων που ξεπερνούν το πλαφόν της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακοβιομηχανίες στο δημόσιο, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση που υπάρχει για εποχιακά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Μάλιστα, σημειώνει, ότι υπάρχουν φάρμακα, που έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά εξαιτίας των υψηλών επιστροφών που καλούνται να πληρώσουν γι’ αυτά οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό συμβαίνει με φάρμακα για τον διαβήτη αλλά και με τους αντιτετανικούς ορούς.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου αναφέρει πως το πρόβλημα των ελλείψεων εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς παρά τις προσπάθειες, που όπως λέει έχουν γίνει από το υπουργείο τα δύο τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μετριασμού του. Αυτό που συμβαίνει, όπως λέει, είναι ότι «Το πρόβλημα υπάρχει και μετατοπίζεται, δηλαδή ανά μήνα αλλάζει η λίστα των ελλειπτικών φαρμάκων» κι αυτό έχει να κάνει με την αύξηση της ζήτησης κάποιων φαρμακευτικών προϊόντων ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα το χειμώνα υπάρχει θέμα με τα φάρμακα για τις ιώσεις και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, την άνοιξη με τις κορτιζόνες που έχουν να κάνουν με τις αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ωστόσο, τονίζει ότι «Υπάρχουν μερικά φάρμακα που βρίσκονται μονίμως σε έλλειψη, όπως κάποια ψυχιατρικά, φάρμακα για τον διαβήτη, τα παιδιατρικά αντιβιοτικά και περιστασιακά μπορεί να έχουμε έλλειψη ακόμα και σε εμβόλια και ινσουλίνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη σε συγκεκριμένα εμβόλια για τα παιδιά, σε παιδιατρικές αντιβιώσεις, σε ορισμένα φάρμακα για ηπατικές νόσους, ψυχιατρικά φάρμακα, ινσουλίνες».

Αυτήν την περίοδο, πέρα από τις προαναφερόμενες κατηγορίες φαρμάκων σε παντελή έλλειψη βρίσκονται «οφθαλμικές αλοιφές, όπου πραγματικά ένα φαρμακείο μπορεί να παραλάβει ένα κουτάκι ανά τρείς μήνες» με τον κ. Βαρδιάμπαση να κάνει λόγο για απελπιστική κατάσταση ενώ  έλλειψη υπάρχει και στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, όπου εδώ πάντως, όπως λέει «μπορεί να μετριαστεί η κατάσταση με ανάλογο προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος από τον παιδίατρο».

Ένα βασικό θέμα στο οποίο πάντα αναφέρονται οι φαρμακοποιοί, όταν μιλούν για ελλείψεις φαρμάκων είναι το τι σημαίνει έλλειψη. Όπως ο κ. Βαρδιάμπασης λέει «Έλλειψη σημαίνει ότι κάθε φαρμακείο παραλαμβάνει με πλαφόν τα φάρμακα που βρίσκονται διαθέσιμα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Για παράδειγμα, για ένα εμβόλιο το φαρμακείο παραλαμβάνει ένα κουτί την εβδομάδα, όταν η ζήτηση κινείται σε ήπια επίπεδα, τότε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, αλλά όταν αυξάνεται κατακόρυφα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τότε δημιουργείται πρόβλημα στους φαρμακοποιούς, γιατί θα πρέπει εμείς να εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε με το πλαφόν που επιβάλλεται».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Βαρδιάμπασης και στο ζήτημα των ανασφάλιστων πολιτών, οι οποίοι, όπως λέει, συνεχώς αυξάνονται: «Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έρχονται διαρκώς συνταγές ανασφάλιστων πολιτών. Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, προκειμένου να μπορούν να συνταγογραφήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, πρέπει να επισκεφτούν κάποιο δημόσιο γιατρό και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας των γιατρών. Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας είναι ολοένα και αυξανόμενοι, μιλάμε για χιλιάδες κόσμο, ακόμα και στο Ρέθυμνο. Το πρόβλημα δεν είναι ο πολίτης να πληρώσει τη συμμετοχή των τριών, τεσσάρων, πέντε και δέκα ευρώ, αλλά τις ασφαλιστικές εισφορές που μπορεί να είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να είναι ασφαλιστικά καλυμμένος».

Share.
Exit mobile version