Υπέρμαχοι της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, μέσω των αλλαγών που εφαρμόζονται από την 1η Νοεμβρίου στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι οι φαρμακοποιοί. Η προσπάθεια αυτή της πολιτείας αποσκοπεί μέσα από τη σύνδεση της συνταγογράφησης με την τήρηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων -έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παράνομες συνταγογραφήσεις- να συνδεθεί και να συσχετιστεί η συνταγογράφηση με τις πραγματικές τιμές των ιατρικών εξετάσεων και να προστατευθεί η διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων, πολλά από τα οποία είναι ελλειπτικά.

Κι ενώ οι γιατροί διαμαρτύρονται μέσω επίσημων ανακοινώσεων τους, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα δημιουργεί προβλήματα στο έργο τους, δηλαδή στην εκτέλεση και έκδοση των παραπεμπτικών και των συνταγών αλλά και στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, όσοι μίλησαν στο DailyPharmaNews ναι μεν παραδέχτηκαν ότι η νέα συνταγογράφηση μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του όγκου των συνταγών, καθώς ενώ μέχρι τώρα ο ασθενής λάμβανε μία συνολική συνταγή για σειρά προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, πλέον πρέπει να λαμβάνει επιπλέον συνταγές καταβάλλοντας περισσότερα μονόευρα ανά συνταγή, θεωρούν ωστόσο ότι το διακύβευμα αυτής της αλλαγής – ο περιορισμός της σπατάλης – είναι πράγματι τόσο σημαντικό που αξίζει όλοι να συμβάλλουν.

Υποστήριξη ηλεκτρονικών διαδικασιών Υγείας

Οι φαρμακοποιοί και το συλλογικό όργανο εκπροσώπησής τους, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διαρκούς αναβάθμισης του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τη χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων συγκεκριμένων  θεραπευτικών κατηγοριών.

Όπως λένε προκειμένου ένας ιατρός να συνταγογραφήσει μέσω Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) θα πρέπει: να επιλέξει το ΘΠΣ, να καταχωρήσει μια ή περισσότερες διαγνώσεις ICD10, να συμπληρώσει τις τιμές των παραμέτρων του πρωτοκόλλου, όπου στην συνέχεια εμφανίζεται το βήμα του πρωτοκόλλου στο οποίο έχει ενταχθεί ο ασθενής και να επιλέξει τις ομάδες των διαθέσιμων δραστικών.

Ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι η συνεχής εξέλιξη των αυτοματοποιημένων ελέγχων, κατά την έκδοση της ηλεκτρονικής συνταγής βοηθά να:

Εξοικονομούνται πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία από πιθανές υπερσυναγογραφήσεις και από την εκλογίκευση των χορηγούμενων ποσοτήτων.

Εξοικονομείται χρόνος από τη διαδικασία του φαρμακευτικού ελέγχου και της εκκαθάρισης αλλά και από την αποτροπή της διαδικασίας των ενστάσεων και των καθυστερήσεων που αυτές επιφέρουν, στον τακτικό έλεγχο των συνταγών.

Εξασφαλίζεται επάρκεια χρόνου κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών, ο οποίος διατίθεται στην πραγματική άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος και στην αξιοποίηση γνώσεων για την καθοδήγηση, την παροχή συμβουλών και την επίλυση αποριών σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Διασφαλίζεται η υγεία των ασθενών από κινδύνους που συνοδεύουν την υπερσυνταγογράφηση.

Καλλιεργείται και εμπεδώνεται η σωστή κατανομή ευθυνών και ρόλων μεταξύ ιατρού και φαρμακοποιού, όσο αφορά τη συνταγογραφική διαδικασία και την ορθή χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αποφεύγονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις των φαρμακοποιών κατά την εκτέλεση των συνταγών, που αποτελεί σημείο τριβής.

Ήδη, ως κλάδος οι Φαρμακοποιοί, όπως τόνισαν και στο πλαίσιο του Πανεθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου στη Λάρισα έχει προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος από την πλευρά τους στην κατεύθυνση του τακτικού ελέγχου των συνταγών, με κινήσεις, όπως:

  • η μετατροπή των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές,
  • η επισήμανση των πλαισίων επικόλλησης,
  • η σήμανση των συνταγών ανάλογα την υποβολή,
  • η επαναφορά σε ισχύ της ακυρωμένης ταινίας γνησιότητας,
  • η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου της υπογραφής και της σφραγίδας,
  • ο έλεγχος κατά την έκδοση της συνταγής, της χορηγούμενης ποσότητας βάσει της αναγραφόμενης δοσολογίας, σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων.

Αναμένεται η πλήρης αποϋλοποίηση του συστήματος συνταγογράφησης με την εφαρμογή της άυλης εκτέλεσης της συνταγής και την ψηφιακή υπογραφή ιατρού και φαρμακοποιού όπως και με την ηλεκτρονική υπογραφή του ασθενούς. Η κατάργηση του χαρτιού και η άυλη διακίνηση των συνταγών καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης, θα αποφορτίσουν την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου και θα περιορίσουν το διαχειριστικό κόστος όπως επίσης και τον χρόνο εκκαθάρισης των συνταγών.

Share.
Exit mobile version