Το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι προ των πυλών με τις εργασίες του να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο DIVANI PALACE στη Λάρισα.

Ο κ. Θάνος Κουτσούκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, που φιλοξενεί φέτος το συνέδριο το οποίο κάθε χρόνο γίνεται εκ περιτροπής σε μία από τις 4 περιφέρειες της Θεσσαλίας (Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων, Άρτας), μίλησε στο DailyPharmaNews για τη διοργάνωση.

Το πλέον σημαντικό φέτος, όπως λέει, είναι ότι «θα έχουμε την ηρεμία αλλά και γενικότερα μία διαφορετική ψυχολογία να προσέλθουμε και να παρακολουθήσουμε το συνέδριό μας σε σχέση με πέρσι που η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά μέτραγε τις πληγές της μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel. Αυτό είναι ένα τεράστιο “συν” για την επιτυχία του συνεδρίου μας».

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη διοργάνωση το νέο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Κουτσούκης είναι το ότι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πανθεσσαλικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν workshops σε ειδικά θέματα που θα μπορούν να τα παρακολουθήσει ένας συγκεκριμένος αριθμός φαρμακοποιών.

Έχουν προγραμματιστεί τρία τέτοια σεμινάρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε ειδικό χώρο, στοιχείο από μόνο του που δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι διοργανωτές στην υλοποίηση του νέου αυτού εγχειρήματος.

Το πρώτο σεμινάριο αφορά την τεχνολογία των εμβολίων εναντίον του ιού της γρίπης με την Σοφία Φράντζα, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Λάρισας να κάνει την Εισαγωγική ομιλία – καλωσόρισμα, τον συντονισμό να κάνει ο Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ομιλήτρια την Σοφία Χατζηαντωνίου, Αν. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρόκειται για ένα θέμα που ίσως σε κάποιους να ακούγεται υπερβολικό να πρέπει ένας φαρμακοποιός να το παρακολουθήσει. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούκης «η γνώση σ’ ένα αντικείμενο που αφορά ένα από τα βασικά αντικείμενα που έχει αυτή τη στιγμή ο φαρμακοποιός είναι χρήσιμη. Επενδύουμε στην πρόληψη και βασικό κομμάτι της πρόληψης είναι τα εμβόλια και ο εμβολιασμός. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ως φαρμακοποιοί το πως παρασκευάζονται τα εμβόλια για να μπορούμε κι εμείς να αντιληφθούμε καλύτερα κάποια πράγματα που αφορούν τη χορήγηση των εμβολίων, τις ανεπιθύμητες ενέργειες κτλ αλλά και για να μπορούμε επίσης να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των πολιτών».

Το δεύτερο σεμινάριο το οποίο καταλαμβάνει και τον περισσότερο χρόνο από τα τρία αφορά τη «Βελτιστοποίηση Χρήσης Εισπνεόμενων Σκευασμάτων: Από τη Θεωρία στην Πράξη» με την Εισαγωγική ομιλία – καλωσόρισμα να την κάνει η Αθηνά Κουκουφλή, γραμματέας Δ.Σ. του Φ.Σ. Λάρισας, τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια την Ουρανία Κώτσιου
Πνευμονολόγο, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογικής Φυσιολογίας του Ανθρώπου, Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΘ να μιλά για τα Δεδομένα συμμόρφωσης ασθενών – λανθασμένης τεχνικής εισπνευστήρων την Ειρήνη Γερογιάννη, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Πνευμονολογική Κλινική ΠΠΓΝΛ να μιλά με θέμα: Εισπνεόμενα σκευάσματα: από τη θεωρία στην πράξη, την  Παρασκευή Κύργου, Βιολόγο, Επιστημονική Συνεργάτη Πνευμονολογικής κλινικής ΠΓΝ Λάρισας να πραγματεύεται το θέμα «Παρενέργειες εισπνεόμενων φαρμάκων» και να ακολουθεί  Πρακτική Άσκηση (Hands-On) –Ερωτήσεις και Απαντήσεις (Σε groups των 10 ατόμων) με τη συμμετοχή Φωτεινής Μάλλη, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Φροντίδας Καρδιοαναπνευστικού Ασθενή, Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΘ.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό workshop, όπως λέει ο κ. Κουτσούκης καθώς η δουλειά του φαρμακοποιού στη σωστή χορήγηση των αναπνευστικών σκευασμάτων, όπως λένε οι ειδικοί του χώρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή θεραπεία του ασθενούς. Ήδη υπάρχει και τρέχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη βελτιστοποίηση στη χρήση των εισπνεόμενων σκευασμάτων το οποίο όμως ακόμη δεν έχει φτάσει στη Λάρισα, οπότε εμείς θεωρήσαμε καλό να δώσουμε την ευκαιρία στους φαρμακοποιούς-μέλη των συλλόγων μας να ενημερωθούν. Εδώ μιλάμε για φαρμακευτική συμμόρφωση, άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη λειτουργία του φαρμακείου και στην παροχή υπηρεσιών. Κι εάν υπάρχει μία σχετική ευκολία για έναν ασθενή να παίρνει σωστά τα φάρμακά του και να μην παραλείπει δόσεις με ένα σκεύασμα σε μορφή δισκίου ή κάποια άλλη μορφή εύκολη στη χρήση, τα πράγματα με ένα εισπνεόμενο φάρμακο καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πιο δύσκολα. Κι αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύει και η αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων υγείας που έρχονται να αντιμετωπίσουν αυτά τα φάρμακα. Εάν εμείς οι φαρμακοποιοί δεν δείξουμε στον ασθενή τη σωστή χρήση, εάν οι ίδιοι δεν καταλάβουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι η σωστή χρήση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου, δεν θα υπάρξει το αναμενόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή».

Πάντως το θέμα της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική θεραπεία δεν ακούγεται επί του παρόντος να είναι σε αυτές τις υπηρεσίες που η πολιτεία έχει ως άμεση προτεραιότητα να δει. Η άποψη του κ. Κουτσούκη είναι ότι «θα πρέπει κι εμείς ως φαρμακοποιοί να το δούμε περισσότερο και να πείσουμε την πολιτεία και όλους όσους έχουν υπεύθυνες θέσεις στο σύστημα υγείας ότι ο ρόλος μας σε αυτό το κομμάτι της φαρμακευτικής φροντίδας είναι κρίσιμος. Όχι απλά σημαντικός αλλά κρίσιμος. Είμαστε ο άνθρωπος που θα δει τελευταίο ο ασθενής παραλαμβάνοντας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Κι εμείς δεν παίρνουμε απλά κουτιά φαρμάκων και τα δίνουμε. Το φάρμακο μπορεί να γίνει δηλητήριο εφόσον δεν γίνει σωστή χρήση του και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο πως να το λαμβάνει σωστά και να παρακολουθούμε μετέπειτα την πορεία του ασθενούς. Ίσως δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα στο βαθμό που θα έπρεπε να το αντιληφθούμε. Ούτε ο ίδιος ο κλάδος, πόσο μάλλον να το έχουμε περάσει αυτό και παραπέρα».

Το τρίτο workshop αφορά το «Το φαινόμενο της εξάρτησης και τρόπους  αντιμετώπισης» με ομιλητές τον Αλέξανδρο Γεωργίου, Κοινωνικό επιστήμονα, MSc, Υπεύθυνο Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και την Κική Δημητριάδου, Ψυχολόγος MSc, Στέλεχος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Εδώ αναδεικνύεται η θέληση των φαρμακοποιών να μπορούν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τη στενή αυτή επαφή και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουν με τους πολίτες και να μπορούν, εκεί που βλέπουν ότι κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει μία εξάρτηση, με κάποιο τρόπο να ειδοποιούν το σύστημα υγείας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας ήδη έχει κάνει δύο workshops με αυτό το θέμα για τους φαρμακοποιούς-μέλη του με μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή (συμμετείχαν 20 φαρμακοποιοί στο καθένα). «Βεβαίως όλες αυτές οι υπηρεσίες», σημειώνει ο κ. Κουτσούκης, «δεν είναι εύκολο να τις παρέχει ένας φαρμακοποιός από άποψη χρόνου. Δεν μπορεί, ειδικά όταν μιλάμε για φαρμακοποιούς σε μικρομεσαία φαρμακεία,  πολλές φορές ούτε καν να παρακολουθήσει μία εκπαίδευση γι’ αυτές όταν αναγκάζεται να τρέχει στην καθημερινότητα του να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως για παράδειγμα οι ελλείψεις φαρμάκων, όμως προσπαθεί κι εμείς ως Φαρμακευτικοί Σύλλογοι οφείλουμε να τους βοηθάμε, να τους δίνουμε τις ευκαιρίες για να μπορούμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον κόσμο».

Πέρα από τα workshops στο συνέδριο θα υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες για επιστημονικά θέματα, θέματα επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα το προληπτικό πρόγραμμα με τα τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως και στρογγυλά τραπέζια όπου θα τεθούν προς συζήτηση σοβαρά κλαδικά θέματα.

Ένα από αυτά θα αφορά τη «διαδρομή του φαρμάκου από τη βιομηχανία στον ασθενή», όπου, όπως λέει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, εκτός των εκπροσώπων των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας φαρμάκου θα υπάρχει και εκπρόσωπος των ασθενών, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αφού όπως λέει «ο τελικός παραλήπτης του φαρμάκου είναι ο ασθενής και πρέπει να τον ακούσουμε. Πρέπει να μας πει και ο ασθενής την άποψή του. Πως για παράδειγμα βλέπει το ότι φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, πως βλέπει την πολιτική που εφαρμόζεται για το φάρμακο, το θέμα του κόστους και πως βλέπει ότι φάρμακα δεν μπορεί να τα παραλάβει από τα φαρμακεία της κοινότητας αλλά πρέπει να απευθύνεται με την όποια ταλαιπωρία έχει αυτό για τον ίδιο, σε συγκεκριμένα σημεία που μπορεί να απέχουν πολύ από τον τόπο που μένει, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».    

Διαβάστε εδώ για το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Share.
Exit mobile version