Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί οι οποίοι είχαν εξαγγείλει ότι από την 1η Απριλίου θα «κατέβαζαν ρολά», μελετούν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Φαρμακευτική Ένωση (National Pharmacy Association – ΝΡΑ) είχε προχωρήσει πριν λίγες μέρες σε σύσταση για συλλογική δράση για πρώτη φορά στην ιστορία της συνιστώντας στα ανεξάρτητα φαρμακεία στην Αγγλία να μειώσουν προοδευτικά από την 1η Απριλίου τις ώρες λειτουργίας τους αντιδρώντας έτσι στην υποχρηματοδότησή τους.
Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, μία μέρα πριν οι φαρμακοποιοί ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους περιορίζοντας το ωράριο λειτουργίας τους, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Stephen Kinnock ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων από τα 2,7 στα 3,1 δις αγγλικές λίρες (£).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο Υπουργός παραδέχτηκε την υποχρηματοδότηση λέγοντας ότι «εργαζόμαστε για να ανατρέψουμε μια δεκαετία υποχρηματοδότησης και παραμέλησης που έχει αφήσει τον κλάδο στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό το πακέτο ρεκόρ επένδυσης και μεταρρυθμίσεων είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να σταθούν τα κοινοτικά φαρμακεία ξανά στα πόδια τους και να προσαρμοσθούν κατάλληλα για το μέλλον».
Η πρώτη αντίδραση από τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων κοινοτικών φαρμακείων ήταν θετική επιφυλάχθηκαν ωστόσο να μελετήσουν καλύτερα το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν.
Τα κοινοτικά φαρμακεία προχώρησαν στην ανακοίνωση των κινητοποιήσεων αντιδρώντας σε πιέσεις που καθιστούν μη βιώσιμη τη λειτουργία τους. Σημαντικός αριθμός φαρμακείων έχει ήδη σταματήσει να μπορεί να τα βγάζει πέρα και να ανταποκρίνεται στις καθημερινές υποχρεώσεις, με 1.300 φαρμακεία να έχουν κλείσει από το 2017.
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας, η χρηματοδότηση που δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και η προοπτική υψηλότερων εργοδοτικών εισφορών. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που αναμένεται τα φαρμακεία να στηρίξουν περισσότερους ασθενείς με κάποιες ήσσονος σημασίας παθήσεις με σκοπό να μετριασθεί η πίεση προς τους γιατρούς.
Η κρατική χρηματοδότηση για τα φαρμακεία στην Αγγλία ανήλθε σε 2,6 δισ. £ το 2019/2020. Αλλά τα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό δεν αυξήθηκε ανάλογα με τον πληθωρισμό. Το τρέχον οικονομικό έτος (2024/25) ήταν £2,7 δις και πλέον θα αυξηθεί στα 3,1 δισ. £ για το επόμενο έτος (2025/26), μία αύξηση 0,73 δισ. £ συν 215 εκατομμύρια £ επιπλέον για τη χρηματοδότηση της συνέχισης του προγράμματος Pharmacy First και άλλων υπηρεσιών Σχεδίου Ανάκτησης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (σ.σ. υπηρεσιών που προσφέρονται στη λογική να επιστρέψουν οι πολίτες στη λογική των υπηρεσιών ΠΦΥ την οποία επηρέασε δυσμενώς η πανδημία COVID 19).
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται επίσης αυξημένες επισκέψεις και έλεγχοι αρτηριακής πίεσης, περισσότερη στήριξη ψυχικής υγείας για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ένα σχέδιο για να μπορέσουν οι γυναίκες να πάρουν δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας από τα φαρμακεία αλλά και τη διαγραφή χρεών 193 εκατομμυρίων λιρών για τους ιδιοκτήτες κοινοτικών φαρμακείων.
Η Leyla Hannbeck, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Φαρμακείων, είπε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήταν ένα «καλοδεχούμενο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν αμβλύνει τις πιέσεις και δεν θα σταματήσει το κλείσιμο φαρμακείων».
Τα κοινοτικά φαρμακεία στην Αγγλία είναι «στην υποστήριξη ζωής», είπε, προσθέτοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων της Εθνικής Ασφάλισης και των επιχειρήσεων καθιστά την κατάσταση «ακόμη πιο οξεία».
Η Nick Kaye, Πρόεδρος μιας άλλης κοινοτικής ομάδα φαρμακείων, της Εθνική Ένωση Φαρμακευτικών (NPA) είπε ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου ήταν ένα «βήμα μπροστά».
«Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας μιας δεκαετίας παραμέλησης, υπολείπεται (σ.σ. η αύξηση της χρηματοδότησης) επίσης πολύ από τις εκτιμήσεις του ίδιου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για το πραγματικό κόστος παροχής υπηρεσιών φαρμακείου», πρόσθεσε.
Η NPA είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με τους υπουργούς για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, να μεταρρυθμίσει το σύστημα και να προσφέρει βιώσιμη, ισχυρότερη υπηρεσία φαρμακείου την οποία τόσο πολύ χρειάζονται εκατομμύρια άνθρωποι», όπως είπε.