Listen to this article

H διεύρυνση της χρήσης συσκευών συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) και από ασθενείς που δεν κάνουν χρήση ινσουλίνης, κάνει ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φαρμακοποιού.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να επεκταθεί η πρόσβαση και η εκπαίδευση σχετικά με τις συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) σε ασθενείς με διαβήτη. Σε διάφορα περιβάλλοντα πρακτικής, οι φαρμακοποιοί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την τεχνολογία CGM για να βελτιώσουν τη διαχείριση του διαβήτη και την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (APhA) η Lindsey Miller, PharmD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των κοινοτικών φαρμακείων, η βοήθεια αυτή από πλευράς φαρμακοποιών, περιλαμβάνει επιπλέον χρόνο κατά τη διάρκεια της διάθεσης της συσκευής στους ασθενείς, με παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης σχετικά με την εφαρμογή, τη ρύθμιση της συσκευής και την κατανόηση της τεχνολογίας της. Τα βασικά οφέλη των συσκευών συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των ασθενών με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, για την υγεία, τη βοήθεια του να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και την παροχή ολοκληρωμένων δεδομένων που μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν πιθανά εμπόδια, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την ασφαλιστική κάλυψη, το κόστος και η συμβατότητα της συσκευής. Ακόμη και η μη σταθερή χρήση των συσκευών συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τα καθημερινά πρότυπα υγείας ενός ασθενούς, καθιστώντας τες ένα ευέλικτο εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στη χρήση αυτών των συσκευών, εντοπίζοντας πιθανούς υποψηφίους χρήστες CGM, συνεργαζόμενοι με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και ενδεχομένως προσφέροντας υπηρεσίες απομακρυσμένης παρακολούθησης. Η τεχνολογία έχει δείξει πολλά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων γλυκόζης (A1C), της πιθανής αποκλιμάκωσης της δόσης ινσουλίνης, της απώλειας βάρους και της μακροπρόθεσμης μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Για να υποστηρίξει αυτό το έργο, η Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών έχει αναπτύξει ένα 12ωρο πρόγραμμα εκπαίδευσης πιστοποίησης CGM, για να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση και αυτοπεποίθηση στην εφαρμογή αυτών των υπηρεσιών.

Ο απώτερος στόχος, είναι η παρακολούθηση δεδομένων και αποτελεσμάτων, η ανταλλαγή ιστοριών επιτυχίας που καταδεικνύουν τη σημαντική επίδραση των CGM στη φροντίδα των ασθενών και στη διαχείριση του διαβήτη. Με το να επιμορφώνονται και  να γίνονται πιο υποστηρικτικοί και προνοητικοί οι φαρμακοποιοί, μπορούν να παίξουν ρόλο, βοηθώντας τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα και να διαχειριστούν τον διαβήτη τους μέσω προηγμένων τεχνολογιών παρακολούθησης.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) ενημέρωσε τις συστάσεις της, στη λογική ότι πιθανά οφέλη από τη χρήση συσκευών CGM μπορούν να έχουν και άτομα με διαβήτη τύπου 2, που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης κι όχι μόνο άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη.

Η τεχνολογία συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, εξελίσσεται ταχέως κι αυτό  βοηθά  ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών να επωφεληθούν από τη χρήση αυτών των συσκευών με τον φαρμακοποιό, όπως φαίνεται, να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Exit mobile version