Ένα θέμα που απασχολεί χρόνια τους φαρμακοποιούς έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων του «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» Ιωάννης Τσίμαρης.
Το εν λόγω θέμα που αφορά νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2017 με σκοπό τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου προς τους φαρμακοποιούς για την προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων ως μέτρο συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης απασχολεί τον κλάδο και σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του κλάδου που το έχει θέσει ήδη στον Υπουργό Υγείας.
Ολόκληρο το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Θέμα: « Πριμοδότηση (bonus) γενοσήμων φαρμάκων στους φαρμακοποιούς»
Κύριε Υπουργέ,
Από το 2017 με το Ν.4472, θεσπίστηκε οικονομικό κίνητρο στους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα – φθηνότερα –γενόσημα φάρμακα. Έτσι προκαλείται εξοικονόμηση δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ και εξισορροπεί τις εκπτώσεις που υποχρεούνται οι φαρμακοποιοί να παρέχουν στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με το νόμο, η πριμοδότηση (bonus) υπολογίζεται ανά τρίμηνο και δε μπορεί να υπερβαίνει στον συμψηφισμό το μηνιαίο rebate. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμψηφιστεί έως και το 100% του μηνιαίου rebate. Γίνεται κατανοητό ότι το bonus είναι άμεσα συνυφασμένο με το αναλογούν rebate του κάθε φαρμακείου. Όσο μεγαλύτερο είναι το bonus, τόσο μικρότερο είναι το rebate.
Ενώ ο ΕΟΠΥΥ αργεί να αποδώσει το συγκεκριμένο bonus, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το γενικό Rebate αλλά και το 0,8% “πρόστιμο” για χορήγηση πρωτοτύπων φαρμάκων το παρακρατεί κάθε μήνα εγκαίρως από το λογαριασμό του φαρμακείου. Όταν το κράτος έχει να λαμβάνει, οι μηχανισμοί του λειτουργούν άψογα. Όταν όμως πρόκειται να αποδώσει τις δικές του οφειλές, η ενημέρωση σταματάει και οι πληρωμές καθυστερούν επ’ αόριστον.
Το bonus αποδίδεται μετά από έναν πολύπλοκο μηχανισμό του οποίου η ανάλυση δεν γνωστοποιείται στους φαρμακοποιούς παρά κοινοποιείται ένα θεωρητικό αποτέλεσμα . Αυτός ο μηχανισμός προϋποθέτει την είσπραξη του clawback από τη φαρμακοβιομηχανία και την μετέπειτα απόδοση του ποσού αυτού στα φαρμακεία. Επειδή όμως και οι εταιρείες αργούν να πληρώσουν, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ αργεί να αποδώσει το ποσό, οι φαρμακοποιοί παραμένουν απλήρωτοι ή μερικώς πληρωμένοι και πρακτικά το κίνητρο χορήγησης γενοσήμων δεν υφίσταται.
Δεδομένου ότι, ο ΕΟΠΠΥ ζητά προώθηση και αύξηση χορήγησης των γενοσήμων φαρμάκων, πρέπει τα κίνητρα να είναι πραγματικά,
Δεδομένου ότι, σε πολλά φαρμακεία οφείλονται πάνω από το 50% του αναλογούντος ποσού,
Δεδομένου ότι, σε μεγάλα ποσοστά χορήγησης γενοσήμων, το ισοζύγιο bonus – rebate είναι θετικό και με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να αποδοθεί ποτέ όλο το μπόνους ούτε καν σε βάθος χρόνου,
Ερωτάσθε κε Υπουργέ
1. Πότε προτίθεστε να αποκαταστήσετε την πλήρη καταβολή των ποσών που προκύπτουν από την απόδοση bonus;
2. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την πλήρη και σαφή ενημέρωση των φαρμακοποιών για τα ποσά που τους οφείλονται;
3. Προτίθεστε να αποσυνδέσετε το bonus γενοσήμων από το clawback που εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ από την βιομηχανία και να αποδίδεται σε σταθερή μηνιαία βάση με την έκδοση Υ.Α. ;
4. Για ποιόν ακριβώς λόγο έχει προκύψει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης του bonus;
5. Προτίθεστε να ρυθμίσετε την εφαρμοζόμενη πρακτική της μηδένισης των οφειλών σε περιπτώσεις αλλαγής ΑΦΜ ή συνταξιοδότησης;