«Τα φαρμακεία της πόλης Γουόρμαν, στην επαρχία Σασκάτσουαν του Καναδά, μπορούν πλέον να προχωρούν σε διαγνωστικούς ελέγχους και  να συνταγογραφούν φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αυτιού, ως μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Σασκάτσουαν, αυτόν τον μήνα (σ.σ. Ιανουάριο 2025). Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει σε φαρμακοποιούς σε 37 τοποθεσίες σε όλη την επαρχία να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν τις λοιμώξεις του αυτιού, με 11 φαρμακεία να προσφέρουν επίσης διαγνωστικό τεστ στρεπτόκοκκου. Περισσότεροι από 140 φαρμακοποιοί έχουν εκπαιδευτεί για να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από το Κολλέγιο Φαρμακευτικής του Σασκάτσουαν.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτό το έργο, ένα από τα πρώτα στον Καναδά, το οποίο δίνει στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να προσφέρουν στους ασθενείς μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας εξετάσεις και θεραπεία σε μία επίσκεψη», δήλωσε η Lori Carr, Υπουργός Αγροτικής και Απομακρυσμένης Υγείας. Σκοπός είναι, ύστερα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, το πρόγραμμα να επεκταθεί σε επιπλέον φαρμακεία.

Υπενθυμιστικά, οι φαρμακοποιοί της επαρχίας του Σασκάτσουαν έλαβαν αρχικά το δικαίωμα της συνταγογράφησης για τρεις ήπιες παθήσεις το 2012. Από τότε, η λίστα απαριθμεί 31 ήπιες παθήσεις, τις οποίες μπορούν νόμιμα να διαχειριστούν πλήρως οι φαρμακοποιοί».  

«Το Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο της Ισπανίας εγκαινίασε την πλατφόρμα “Παρατηρητήριο Επιθέσεων σε Φαρμακοποιούς” για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας στον χώρο εργασίας που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί. Η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει τους φαρμακοποιούς να αναφέρουν περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής ή λεκτικής επιθετικότητας ή επιθέσεων προς τις εγκαταστάσεις του φαρμακείου, ενώ παρέχει δεδομένα για την ανάλυση των τάσεων και των παραγόντων κινδύνου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Με την προώθηση της συνεργασίας με τις Αρχές Υγείας και Ασφάλειας, η πλατφόρμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σοβαρότητα αυτών των επιθέσεων και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως πρωτόκολλα δράσης και βελτιώσεις στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο της κοινωνικής στρατηγικής για το φαρμακευτικό επάγγελμα που ξεκίνησε το 2021, η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των φαρμακοποιών, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις κοινότητές τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

«Η Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών υποδέχθηκε την εισαγωγή του ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών (ePA) για τους κατόχους κρατικής ασφάλισης υγείας στη Γερμανία. Το ePA στοχεύει στο να βελτιώσει την ασφάλεια της φαρμακευτικής θεραπείας, με χαρακτηριστικά όπως το ηλεκτρονικό σχέδιο φαρμακευτικής αγωγής (το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου) και θα παρέχει μια επισκόπηση των τρεχόντων φαρμάκων των ασθενών. Μια πιλοτική φάση, η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα στο Αμβούργο και τη Φραγκονία, περιλαμβάνει σχεδόν 50 φαρμακεία παράλληλα με τα ιατρεία και τις κλινικές – για να δοκιμάσουν την ασφάλεια και τη χρηστικότητα του συστήματος. “Τα φαρμακεία είναι επιχειρήσεις υψηλής ψηφιοποίησης: εισάγαμε με επιτυχία τις ηλεκτρονικές συνταγές σε εθνικό επίπεδο πριν από ένα χρόνο. Τώρα υποστηρίζουμε την εισαγωγή των ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών για τη βελτίωση της φροντίδας μέσω της ψηφιοποίησης”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Φαρμακοποιών, Anke Rüdinger. Η Ένωση κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και την gematik (δηλαδή τον Γερμανικό εθνικό οργανισμό για την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας) να αξιολογήσουν αντικειμενικά την πιλοτική φάση, αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα πριν από την εθνική διάθεση».

Και οι τρεις παραπάνω ειδήσεις περιλαμβάνονται στο νέο, το 12ο κατά σειρά, τεύχος (Ιανουάριος 2025) του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου του, του Κέντρου Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών «Αρεταίος» που περιλαμβάνει νέα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών.

Εάν δει κάποιος προσεκτικά το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου που περιλαμβάνει αρκετές ακόμη σύντομες σε έκταση ειδήσεις, θα διαπιστώσει ότι κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν άμεσα και το ελληνικό φαρμακείο.

Έτσι για παράδειγμα τα εγκαίνια στην Ισπανία της πλατφόρμας «Παρατηρητήριο Επιθέσεων σε Φαρμακοποιούς» προφανώς και έχει ενδιαφέρον για τον Έλληνα φαρμακοποιό, όταν πολύ συχνά φτάνουν στη δημοσιότητα περιστατικά επιθέσεων με μορφή λεκτικής – σωματικής βίας με πολύ πρόσφατο το περιστατικό στο οποίο ένας άνδρας και μία γυναίκα μπήκαν βράδυ σε φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη και με τη μέθοδο της απασχόλησης έκλεψαν καλλυντικά αξίας 500 ευρώ και στη συνέχεια όταν αυτό έγινε αντιληπτό από την υπάλληλο του φαρμακείου,  την χτύπησαν για να μπορέσουν να το σκάσουν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) κ. Βασίλης Μπιρλιράκης μίλησε στο DailyPharmaNews γι’ αυτήν την προσπάθεια. «Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας είναι ο μοναδικός ελληνικός οργανισμός που συμμετέχει στη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP), το Παγκόσμιο Επιστημονικό Όργανο των φαρμακοποιών εκφράζοντας φυσικά τους φαρμακοποιούς της κοινότητας αλλά και τους φαρμακοποιούς που εργάζονται και σε άλλα πεδία, όπως είναι τα Πανεπιστήμια, οι Κλινικές, η βιομηχανία κτλ. Θεωρούμε ότι η FIP κάνει ένα εξαιρετικό έργο, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε εκπαιδευτικό και γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι το έργο αυτό θα πρέπει να το μεταλαμπαδεύσουμε στην τοπική φαρμακευτική κοινότητα, τους φαρμακοποιούς της Ελλάδας κι ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι μέσω αυτού του εντύπου.

Όπως προκύπτει από τις τρεις αυτές ειδήσεις στις οποίες ενδεικτικά το DailyPharmaNews επέλεξε να αναφερθεί, από το σύνολο των ειδήσεων που περιλαμβάνει το Δελτίο της ΟΣΦΕ, πρόκειται για ειδήσεις που αφορούν τον κλάδο και αναφέρονται όχι μόνο σε καταστάσεις που αντιμετωπίσουν και οι Έλληνες φαρμακοποιοί αλλά και σε αιτήματα ή συζητήσεις γύρω από θέματα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και τους εκπροσώπους του κλάδου.

Ο κ. Μπιρλιράκης θεωρεί ότι το ενημερωτικό αυτό δελτίο πράγματι βοηθάει τους φαρμακοποιούς να ενημερώνονται για τις εξελίξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη γύρω από θέματα που απασχολούν τον κλάδο βοηθώντας τους και στις όποιες διεκδικήσεις τους. «Το επάγγελμα έτσι όπως το ασκεί ο Έλληνας φαρμακοποιός μέσα από το φαρμακείο της κοινότητας δεν είναι ένα επάγγελμα απομονωμένο στα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας. Σίγουρα έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αλλά η ουσία του δεν παύει να επηρεάζεται από το πως διαμορφώνεται το επάγγελμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιμέρους οπτικές σε κάθε χώρα συμβάλλουν σε αυτό και είναι χρήσιμες για εμάς για να μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Το εν λόγω δελτίο, το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2024 και από τότε βγαίνει κάθε μήνα πλην του Αυγούστου στέλνεται από την ΟΣΦΕ στους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συνεταιρισμούς και από εκεί και πέρα, όσοι το επιθυμούν, το στέλνουν στους φαρμακοποιούς – μέλη τους ενώ η ΟΣΦΕ το δημοσιεύει και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το Πρόγραμμα Αρεταίος αυτή τη στιγμή έχει ως βασικό του αντικείμενο πέρα από την έκδοση του μηνιαίου Δελτίου που προϋποθέτει την παρακολούθηση της δραστηριότητας της FIP, τη δημιουργία πιλοτικών ομάδων μέσα στους συνεταιρισμούς για την προώθηση των υπηρεσιών μέσα στο φαρμακείο της κοινότητας όπως επίσης και την μετεξέλιξη της πλατφόρμας για τα εργαλεία που ο φαρμακοποιός της κοινότητας μπορεί να χρησιμοποιήσει στο φαρμακείο του κατά τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς του.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο