Σ’ ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διάθεση των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στην επαρχία αναφέρθηκε σε συνέντευξή της σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό η κ. Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης.

Η κ. Δερβενιωτάκη μιλώντας για το θέμα των ΦΥΚ και τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη σύμφωνα με τις οποίες επίκειται από μέρα σε μέρα η ανακοίνωση νέου τρόπου διάθεσης με κάποια από αυτά να διατίθενται και από τα φαρμακεία της κοινότητας, έκανε λόγο για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση κι αυτό, όπως είπε «γιατί μιλάμε για ένα χρόνιο πρόβλημα ταλαιπωρίας των ασθενών και μάλιστα ασθενών με δύσκολες παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, κάποια αυτοάνοασα νοσήματα».

«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι πάρα πολύ λίγα» σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι γύρω στα 35 με κάποια υποκαταστήματα σε κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις. Μάλιστα στο νομό Κοζάνης όπως είπε δεν υπάρχει υπεύθυνος φαρμακοποιός και η παραλαβή αυτών των φαρμάκων γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, 3 ή μπορεί και 4 εβδομάδων.

Οι χρόνοι αυτοί, όπως τόνισε, δεν έχουν καμία σχέση με τους χρόνους ανταπόκρισης που έχει «το δίκτυο των φαρμακείων μαζί με τις φαρμακαποθήκες που έχουμε καθημερινή τροφοδοσία», διότι πρόκειται για ένα πυκνό δίκτυο από 11.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με την κ. Τερέζα Χαραμή, Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η οποία μίλησε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς του νομού που λαμβάνουν ΦΥΚ.

Η ταλαιπωρία είναι όμως ένα κομμάτι του προβλήματος με την υφιστάμενη διάθεση των ΦΥΚ. Υπάρχει κι ένα ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα που δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, αφού η προβολή κατά διαστήματα από τα ΜΜΕ συγκεκριμένων περιπτώσεων ασθενών που βρίσκονται σε μεγάλες ουρές έξω από κάποιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ όσο κι εάν προκαλεί το ενδιαφέρον των αρμοδίων καλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις ενός άλλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην επαρχία.

Η κ. Χαραμή θεωρεί ότι «η ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας ότι τα ΦΥΚ θα έρθουν στα φαρμακεία είναι μία πολύ θετική εξέλιξη γιατί θα εξαλείψει την ταλαιπωρία των ασθενών να πάρουν το φάρμακό τους και μάλιστα ένα φάρμακο που τις περισσότερες φορές αφορά μία σοβαρή ασθένεια. Θα πάνε στο φαρμακείο γιατί ο φαρμακοποιός είναι δίπλα τους, γιατί τον εμπιστεύονται και μπορούν να πάρουν από αυτόν μία επιστημονική συμβουλή, γιατί ξέρουν ότι δεν θα τους αφήσει ακάλυπτους να μείνουν χωρίς το φάρμακό τους.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο των καθυστερήσεων, όπως είπε η κ. Χαραμή, «είναι μεγάλο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην περιοχή μας ειδικά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν υπάρχει καν φαρμακοποιός στον ΕΟΠΥΥ της Κοζάνης. Γι’ αυτό ακριβώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Τάσος Φούντογλου, πριν από μία εβδομάδα περίπου, με δική του πρωτοβουλία κι αφού έκανε πάρα πολλές ενέργειες και οχλήσεις και στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ χωρίς ωστόσο οι οχλήσεις του αυτές να φτάσουν σε ευήκοα ώτα, αναγκάστηκε να κάνει μία δημόσια δήλωση ότι δεν ασχολείται κανείς με την υγεία των ασθενών στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως με την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ η οποία διανέμει τα φάρμακα».

Η κ. Χαραμή εξήγησε ότι «η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ εδρεύει στην Κοζάνη ενώ οι συνταγές εκτελούνται στον Εύοσμο γιατί εκεί υπάρχει φαρμακοποιός.

Ο ασθενής πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ, στην Κοζάνη, τη συνταγή του. Εκεί παραγγέλλουν το φάρμακο. Στέλνουν τη συνταγή στο φαρμακείο του Ευόσμου, εκτελείται εκεί η συνταγή, πηγαίνει το φάρμακο στο φαρμακείο στον Εύοσμο και μετά έρχεται στην Κοζάνη. Πρόκειται για μία επιπλέον ταλαιπωρία. Δυστυχώς οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν το φάρμακό τους, να καθυστερούν την αγωγή τους ή να τη διακόπτουν γιατί δεν έρχεται το φάρμακο στην ώρα του». 

Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία. Είναι και η δυσκολία που φέρνει αυτή στην τήρηση της φαρμακοθεραπείας που πολλές φορές οδηγεί τους ασθενείς να τη σταματήσουν.

Το πρόβλημα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην επαρχία είναι πολύ μεγάλο. «Στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα είναι οι ουρές που είναι πολύ μεγάλες και στην επαρχία το πρόβλημα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αγωγή που αυτό σημαίνει εν τέλει καθόλου ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας», κατέληξε η κυρία Χαραμή.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο