Ούτε δέκα μέρες δεν πέρασαν από τότε που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωνε τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ και πλέον καλείται να αντιμετωπίσει ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, πρόβλημα και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο λόγος φυσικά για την λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και την προβληματική διάθεση των φαρμάκων Υψηλού Κόστους που ήρθε στην επιφάνεια από τους ίδιους τους ασθενείς που περίμεναν υπομονετικά επί ώρες, έξω από το φαρμακείο του Οργανισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς ήταν κλειστό λόγω ασθένειας, ταυτόχρονα, και των τριών φαρμακοποιών!!!

Τα πολιτικά αντανακλαστικά του Άδωνι Γεωργιάδη – που έσπευσε στο φαρμακείο με τον κλειδαρά και τους καφέδες – ήταν αυτά που ουσιαστικά αποσόβησαν μια μείζονα κυβερνητική κρίση, ωστόσο ο υπουργός Υγείας καλείται πλέον να παρουσιάσει μια σειρά μέτρων που θα είναι εκτός από αποτελεσματικά και άμεσα εφαρμόσιμα, για να μην επαναληφθούν αυτές οι ντροπιαστικές εικόνες και να περιοριστεί η «ζημιά» εντός του ΕΟΠΥΥ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προγραμμάτισε ήδη να κάνει τις πρώτες εξαγγελίες το μεσημέρι της Τετάρτης σε ότι αφορά τη διανομή των φαρμάκων και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Dailypharmanews μελετά εδώ και μήνες το σχέδιο για τις αλλαγές που απαιτούνται. Ωστόσο η επικαιρότητα τον υποχρεώνει να προβεί άμεσα σε εξαγγελίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα, όπως η διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και από ιδιωτικά φαρμακεία, η πρόσληψη φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ και η επέκταση της αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

«Έχουμε μία σειρά σχεδίων για το πώς θα δίνουμε τα φάρμακα που είναι για νοσοκομειακή χρήση, για το πώς θα δίνουμε ένα ύψος δαπάνης για κάποιες κατηγορίες σε ορισμένα φαρμακεία, για το πώς θα δίνονται κατ’ οίκον. Στόχος μας είναι, όχι να κλείνουν φαρμακεία που υπάρχουν, του ΕΟΠΥΥ, αλλά να μην υπάρχουν μεγάλες ουρές και αυτή η μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε την Τρίτη ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σημειώνοντας ότι «είναι και θέμα αξιοπρέπειας να αφήνεις έναν άνθρωπο που έχει καρκίνο να περιμένει όρθιος στην ουρά επί δύο ώρες για να πάρει ένα φάρμακο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν χαμηλούς τόνους για τα γεγονότα στον ΕΟΠΥΥ καθώς απέφυγαν τις ανακοινώσεις. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΠ αλλά και για το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ξεκίνησε να λειτουργεί με σοβαρές αρρυθμίες…

Τρεις μέρες στα Επείγοντα!

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπως ανέφεραν χθες μέλη του σωματείου των εργαζομένων, ασθενείς παρέμεναν στα Επείγοντα, τρεις ημέρες μετά την λήξη της εφημερίας. Διασωληνωμένος ασθενής παρέμεινε στα Επείγοντα 12 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε κοινό θάλαμο κι όχι σε ΜΕΘ ανέφεραν επίσης τονίζοντας ότι το «Γ. Γεννηματάς» βρίσκεται πλέον υπό «λειτουργική κατάρρευση».

Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση του ΦΕΚ για καθημερινή πρωινή εφημερία που όπως λένε έχει εκτοξεύσει την προσέλευση των ασθενών στα Επείγοντα του νοσοκομείου πάνω από 75%. Καθημερινά καταγράφονται πάνω από 1.000 προσελεύσεις, εκ των οποίων 200 γίνονται εισαγωγές, ενώ τα κενά κρεβάτια στην καλύτερη περίπτωση είναι μόλις 30.

Όσον αφορά τις κενές οργανικές θέσεις των νοσηλευτών υποστηρίζουν ότι ξεπερνούν τις 200 και όπως επισημαίνουν η διοίκηση κατέθεσε αίτημα για προσλήψεις 48 επικουρικών νοσηλευτών και έχουν προσληφθεί μόνο πέντε.

Εξίσου προβληματική παρουσίασε την εφημερία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας η γιατρός, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Μ. Αγρογιάννη η οποία ανέφερε ότι η εφημερία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης και μέχρι αργά το απόγευμα υπήρχαν 20 ασθενείς στα Επείγοντα που περίμεναν να βρουν κρεβάτι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν όπως σημείωσε και δύο διασωληνωμένοι ασθενείς.

Δυσλειτουργίες στη συνταγογράφηση

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιμένει ότι το νέο σύστημα συνταγογράφησης που έθεσε σε λειτουργία η ΗΔΙΚΑ, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες. «Η αδυναμία συνταγογράφησης σε ασθενείς που μετά από μήνες κατάφεραν να βρουν ένα τακτικό ραντεβού, οι δυσκολίες στη συνταγογράφηση φαρμάκων στα ΤΕΠ ειδικά σε μια περίοδο που οι λοιμώξεις αναπνευστικού κορυφώνονται, η αδυναμία συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο είναι τεράστια δυσλειτουργία και ταλαιπωρία για γιατρούς και ασθενείς και το υπουργείο υγείας όχι απλά δεν παίρνει κανένα μέτρο για να λύσει άμεσα το πρόβλημα αλλά το υποτιμά λέγοντας ότι όλα λειτουργούν σωστά» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Share.
Exit mobile version