Παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών, κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές καταστάσεις υγείας λόγω της ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων και αλκοόλ.

Σύμφωνα με μελέτες, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την αλληλεπίδραση αλκοόλ-φαρμάκων είναι ακόμη μεγαλύτεροι για όσους πίνουν πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και κάνουν θεραπεία και για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. 

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αλληλεπιδράσει το αλκοόλ με τα φάρμακα είναι πολλαπλοί και μη προβλέψιμοι. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζουν τόσο το αλκοόλ όσο και το φάρμακο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν πίνετε μόνο ένα ή δύο ποτά την ημέρα.

Οι παράγοντες που καθορίζουν το είδος και τη σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης αλκοόλ – φαρμάκου είναι, μεταξύ άλλων,  ο μεταβολισμός του φαρμάκου, η κατασταλτική δράση του φαρμάκου στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ),η χρόνια αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η απορρόφηση του φαρμάκου, η αλληλεπίδραση με συστατικά αλκοολούχων ποτών, η λειτουργική κατάσταση του ά

Πώς μπορεί το αλκοόλ να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία:

• Το αλκοόλ παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός αντιμετωπίζει το φάρμακο, με αποτέλεσμα  είτε να επιταχυνθεί είτε να επιβραδυνθεί η διάσπαση του φαρμάκου.

• Το αλκοόλ αυξάνει τις επιδράσεις του φαρμάκου, ιδιαίτερα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Οι πιο επικίνδυνοι συνδυασμοί αλκοόλ και φαρμάκων που θα πρέπει να αποφεύγονται

Αγχολυτικά – ηρεμιστικά και αλκοόλ: Ένας απαγορευτικός συνδυασμός καθώς, το αλκοόλ σε συνδυασμό με φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες (Xanax, Valium), τα αγχολυτικά και τα βοηθήματα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, απώλεια ελέγχου της κινητικής λειτουργίας, βαθιά υπνηλία, δυσκολίες στην αναπνοή, καταστολή αλλά  ακόμη και απώλεια ζωής.

Οπιοειδή αναλγητικά και αλκοόλ: Τα οπιοειδή αναλγητικά, όπως η μορφίνη, η οξυκωδόνη και η κωδεΐνη, σε συνδυασμό με το αλκοόλ εντείνει τη χαλαρωτική επίδραση των φαρμάκων και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η πρόσμιξη οπιούχων και αλκοόλ ευθύνεται για το 22% των θανάτων από φάρμακα.

Αντιψυχωσικά και αλκοόλ: Η ανάμειξή τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις όπως δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμη και κώμα.

Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ: Η ανάμειξή τους επιδεινώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και προκαλεί ευερεθιστότητα, υπνηλία ή αδυναμία ύπνου, μειωμένη κρίση, καταστολή των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Παυσίπονα και αλκοόλ: Υψηλή πιθανότητα να προκληθεί ηπατική βλάβη, έλκος ή γαστρεντερική αιμορραγία. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται με τα οπιοειδή παυσίπονα.

Αντιβιοτικά και αλκοόλ: Η λήψη αντιβιοτικών με αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, να παρατείνει την ανάρρωση και να επιφέρει τοξικές εκδηλώσεις όπως έντονοι πονοκέφαλοι, ναυτία, έμετοι, υπόταση, υπνηλία, ζαλάδες και λιποθυμία.

• Αντισυλληπτικά χάπια και αλκοόλ: Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια μεταβολίζουν και αποβάλλουν το αλκοόλ με βραδύτερο ρυθμό από αυτές που δε λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. 

Αντιδιαβητικά φάρμακα και αλκοόλ: O συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, η μετφορμίνη ή οι σουλφονυλουρίες, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά χαμηλό ή υπερβολικά υψηλό σάκχαρο στο αίμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του διαβητικού ατόμου.

Αντιπηκτικά φάρμακα και αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των αραιωτικών του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβωσης ή αιμορραγίας.

Στατίνες και αλκοόλ: Η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, μαζί με αλκόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να επιβαρύνει την ηπατική λειτουργία.

Φάρμακα πίεσης- καρδιάς και αλκοόλ: Το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα των β-αναστολέων και επιτείνει τη δράση όλων των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Συμπερασματικά, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο (με ή χωρίς ιατρική συνταγή), είναι αναγκαίο μα συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης με το αλκοόλ.

Share.
Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο