Ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής, στον οποίο έχει αναφερθεί προσωπικά ο Γιάννης Καλλιάνος, απάντησε την Παρασκευή στις κατηγορίες, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Γιάννη Παπαριστείδη.

Στη δήλωση σημειώνεται: «Ο εντολέας μας Ι.Κ., Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη.

Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς. Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου».

Παγώνη για θάνατο πατέρα Καλλιάνου: Υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή ενός ασθενή στη ΜΕΘ

Για το συμβάν, μίλησε στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία ανέφερε: «Επειδή εγώ στο ιατρικό κομμάτι δεν θα μπω, όπως δεν πρέπει να μπει κανένας εκτός από τους γιατρούς που ξέρουν το ιστορικό, θα πω επί της διαδικασίας. Βεβαίως, είναι τραγικό να χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο, είναι στιγμές πάρα πολύ δύσκολες για όλους μας. Από εκεί και πέρα, ένας ασθενής, ο οποίος μπαίνει σε ένα νοσοκομείο, δεν έχει σημασία ποιανού είναι, αν είναι ιδιαίτερο πρόσωπο. Είναι ασθενής, αυτός είναι ο τίτλος που έχει μέσα σε ένα νοσοκομείο».

Όπως λέει ακόμη: «Μπαίνοντας ο ασθενής αυτός, τον παρακολουθεί ομάδα που γνωρίζει το ιστορικό και ξέρει πώς θα διαχειριστεί το περιστατικό. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα επιβαρυμένο ιστορικό, επειδή το ξέρουμε, ήταν ένας άνθρωπος που είχε πάρα πολλά προβλήματα. Από εκεί και πέρα, όταν ένας άνθρωπος μπαίνει σε ένα νοσοκομείο με πολλά προβλήματα και έχει πρόβλημα και με το αναπνευστικό του, δε σημαίνει ότι μπαίνοντας στο νοσοκομείο, μπαίνει στη Μονάδα, γιατί τότε δε θα υπήρχαν κλινικές, δε θα υπήρχαν τμήματα, όλοι κατευθείαν θα έμπαιναν στις Μονάδες.

Δεν είναι έτσι η ιατρική. Υπάρχουν κριτήρια για τα οποία ένας ασθενής τον διαχειρίζεται η ομάδα του και αποφασίζει πότε θα μπει στη Μονάδα και πότε θα διασωληνωθεί».

«Οι γιατροί διαχειρίστηκαν το περιστατικό για το οποίο μπήκε, για συγκεκριμένο θέμα μπήκε, και από εκεί και πέρα είχε ένα ιστορικό επιβαρυμένο που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να κάνει οτιδήποτε. Οι γιατροί αποφασίζουν, βάσει του ιστορικού αυτού, πώς θα διαχειριστούν τον ασθενή. (…) Ένας άνθρωπος για να μπει σε ΜΕΘ θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα κριτήρια, ιατρικά. Αν ήταν ανάγκη να διασωληνωθεί, θα είχε διασωληνωθεί» συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη, με την ίδια επισημαίνει ότι διαφωνεί με την ΕΔΕ στο νοσοκομείο.

«Η ΕΔΕ έγινε για να διευκρινιστεί το θέμα. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο περιστατικό πάντα γίνεται ΕΔΕ. Για μένα λάθος γίνεται η ΕΔΕ από τον διοικητή. Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Αποφασίζουν αυτοί που διαχειρίζονται τον ασθενή. Αν δε θέλετε να γίνει έτσι, τότε ας μπαίνουν όλοι μπουλούκια μέσα στα νοσοκομεία και να λένε τις απόψεις τους. Οι γιατροί δεν επηρεάζονται από την επωνυμία κάποιου, αλλά κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν» ανέφερε.

Share.
Exit mobile version