Ξεκίνησαν χτες, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ήδη προγραμματισμένες, για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, τις πρώτες 1.500 επεμβάσεις από τις 37.000 που θα διενεργηθούν συνολικά σε όλη τη χώρα, και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Για τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μέτρου, είναι ενδεικτική η ανάρτηση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, στην οποία σχολίασε πόσο θετική είναι η εφαρμογή του μέτρου «για τους συμπολίτες μας που περίμεναν χρόνια ένα προγραμματισμένο χειρουργείο», προσθέτοντας ότι «στόχος μας, το 2027 να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Αναφερόμενος, δε, στη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας προς τους πολίτες που θα επωφεληθούν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα, καθώς « έχουμε ψηφιοποιήσει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τηρείται η λίστα προτεραιότητας».

Αλλά και η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το απόγευμα της Πέμπτης (28/11), στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών για την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, της Γεν. Γραμμ. Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, της Διοικήτριας της 1η ΥΠΕ, Όλγας Μπαλαούρα, καταδεικνύει τη σημασία που δίνει στην επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Υγείας. Οι δηλώσεις τόσο του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε με έμφαση το στόχο να μειωθεί ο μέσος χρόνος αναμονής των ασθενών, ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται, όσο και του κ. Παπαθανάση, που υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι αφορούν τους πολλούς, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» με προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, αλλά και στα 5,5 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες που θα λάβουν σύντομα ενημέρωση για να προχωρήσουν σε έλεγχο για καρδιαγγειακά νοσήματα, φανερώνουν ένα φιλόδοξο σχέδιο πρόληψης, που χρήσιμο είναι να έχει συνέχεια και σωστό σχεδιασμό.

Οι επιφυλάξεις των υγειονομικών για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του

Στον αντίποδα των πολιτικών που σχεδιάζουν επί χάρτου και βιάζονται να θριαμβολογήσουν, βρίσκονται οι υγειονομικοί που ζουν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ελλείψεις του συστήματος και εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους τη δυνατότητα του αποδεκατισμένου ΕΣΥ να υποστηρίξει στο εύρος του το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, χρησιμοποιώντας απλή μαθηματική σκέψη: το μέτρο «ασφαλώς και θα ανακουφίσουν ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής από το έτος 2020. Όμως, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία ένα τέτοιο μέτρο σε τέτοια έκταση, με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Σε 8 μήνες λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων έγιναν μόνο 6.000 απογευματινές επεμβάσεις.

Γίνεται τώρα προγραμματισμός από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τη λειτουργία των  απογευματινών χειρουργείων από το ταμείο ανάκαμψης και πολλά νοσοκομεία δηλώνουν αδυναμία να υποστηρίξουν το εν λόγω μέτρο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Παράδειγμα το Αττικό Νοσοκομείο έκανε σε 8 μήνες 60 απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Λειτουργούν 7 χειρουργικές αίθουσες στις 14 ανεπτυγμένες.Περιμένουν 6.000 ασθενείς στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν από το 2020. Πώς μπορεί να προχωρήσει;

Σήμερα 100.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι στις επικαιροποιημένες λίστες αναμονής. Έστω, ότι θα καταφέρουμε να χειρουργήσουμε τους 35.000 ασθενείς του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υπόλοιποι 63.000 ασθενείς, που στο διάστημα αυτό θα πολλαπλασιασθούν, τι θα γίνουν;

Σε 8 μήνες λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, καταφέραμε και χειρουργήσαμε 6.000 ασθενείς -εκτός λίστας στην πλειονότητά τους- και όλοι χωρίς σειρά προτεραιότητας. Πώς θα καταφέρουμε τώρα να κάνουμε 35.000 απογευματινά χειρουργεία;

Θα εμπλακεί λένε ο ιδιωτικός τομέας. Πώς θα υποχρεώσεις τον ασθενή να αλλάξει χειρουργό γιατρό; Πόσες θα είναι οι κρυφές χρεώσεις στον ασθενή στον ιδιωτικό τομέα;».

Σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα, οι υγειονομικοί προτείνουν Λύση

«Προσλαμβάνουμε προσωπικό νοσηλευτές, γιατρούς στα νοσοκομεία, ανοίγουμε τις 400 κλειστές χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων που είναι πλήρως ανακαινισμένες με ολοκαίνουργο εξοπλισμό, (αρκεί να πούμε ότι την περίοδο της πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν ως ΜΕΘ) και σε ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ξεμπερδεύουμε με τις λίστες αναμονής μία και καλή. Δίνουμε κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής υγειονομικών στα νοσοκομεία.

Καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.λ.π. Αυτή είναι η λύση!», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Share.
Exit mobile version