Η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού Sars-Cov-2 ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από ότι το καλοκαίρι του 2023 και φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρσι.

Κατά την εβδομάδα 12-18 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκαν 135 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 3.839 έλεγχοι και βρέθηκαν 627 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (16,3%). Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο για το ίδιο διάστημα σημειώθηκε μείωση στις εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους λόγω Covid-19. Το στέλεχος JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86), το οποίο φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T εξακολουθεί να επικρατεί στις ανιχνεύσεις. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Από την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διαφαίνεται έναρξη της θερινής αυξητικής τάσης νωρίτερα, με τα επίπεδα να κινούνται συνολικά χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό θερινό κύμα. Τα εβδομαδιαία δεδομένα έδειξαν μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν, ενώ σε δύο καταγράφηκε αύξηση.

Στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) συστήνεται η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, , εφόσον υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Τα ευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 από τα τέλη της άνοιξης παρουσίασε αυξητικές τάσεις, με διαφορετικό χρόνο έναρξης του επιδημικού κύματος στις διάφορες χώρες. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν σταθερή τάση ή μείωση, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Συνολικά, η επίδραση του κύματος στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και στη θνησιμότητα φαίνεται να είναι σχετικά χαμηλή. Η θετικότητα SARS-CoV-2 στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, υποδεικνύοντας ότι οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Share.
Exit mobile version