της Ρούλας Σκουρογιάννη

Οι δύο εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας δεν παρήγαγαν επαρκή αριθμό,  με αποτέλεσμα πολλές χώρες αναγκάζονται να κάνουν λιγότερες δόσεις, ώστε να φτάσουν τα αποθέματα. Αυτό, τουλάχιστον, προτείνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Με την πολιομυελίτιδα στα πρόθυρα της εξάλειψης της σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ σχεδίασε τη μετάβαση από το παραδοσιακό, από του στόματος εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, σε ένα εξελιγμένο, αδρανοποιημένο, ενέσιμο εμβόλιο.

Αλλά η SAGE, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, επεσήμανε ότι μια σοβαρή έλλειψη του αδρανοποιημένου, ενέσιμου εμβολίου σημαίνει ότι πολλές χώρες θα πρέπει να παρέχουν μια κλασματική δόση, μέσω ενδοδερματικής, αντί για ενδομυϊκής, ένεσης, μία διαδικασία που επιτρέπει σε κάθε δόση να διαρκέσει διπλάσιο χρονικό διάστημα. «Οι μόνες δύο κατασκευάστριες εταιρείες για το συγκεκριμένο εμβόλιο αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα με την προμήθεια επαρκούς πρώτης ύλης και την παραγωγή του εμβολίου», εξήγησε ο πρόεδρος της SAGE, Jon Abramson, στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μεταδοτική ιογενής νόσος που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. «Κάθε φορά που ακούμε ότι υπάρχει μείωση της προβλεπόμενης ποσότητας του εμβολίου, πρέπει να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές, όπως τώρα στη δοσολογία», δήλωσε ο Abramson. «Ελπίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα στο 2018, αλλά,  προφανώς, δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι τέτοιο γιατί δεν μπορούμε να το ελέγξουμε».

Οι δύο κατασκευαστές είναι η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi Pasteur και η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εμβολίων της Ασίας, η Serum Institute of India Ltd, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Cyrus Poonawalla. Εκπρόσωπος της Sanofi Pasteur, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, σχετικά με το πλάνο παράδοσης του εμβολίου για το 2016-2017 και ότι θα παραδώσει περισσότερες δόσεις το 2018. Κανένα σχόλιο δεν έγινε έως την Παρασκευή το βράδυ εκ μέρους της Ινδικής Serum Institute. 

Για το ίδιο ζήτημα, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας, Sona Bari, δήλωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου ήταν περίπου 40% μικρότερη από ό, τι είχε ζητηθεί, αφήνοντας περίπου 50 χώρες χωρίς επαρκείς προμήθειες. Η εξοικονόμηση χρημάτων του προγράμματος της πολιομυελίτιδας, από το 1988 μέχρι και την πλήρη εξάλειψη της νόσου, έχει υπολογιστεί στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε η κα Bari.

Share.
Exit mobile version