Tη δημιουργία δικτύου ογκολογικών μονάδων για εφήβους και νεαρούς ογκολογικούς ασθενείς μέσα στο έτος που διανύουμε, προανήγγειλε η διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Όλγα Μπαλαούρα, από το βήμα του 9ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ.
της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Στον Άγιο Σάββα, είπε η κ. Μπαλαούρα θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 η δημιουργία μιας μονάδας νέων εφήβων, η οποία θα έχει διπλό ρόλο. «Αφενός θα νοσηλεύει νέους εφήβους, αφετέρου θα διαχειρίζεται τη μετάβαση. Δηλαδή θα αναλαμβάνει τα παιδιά, που θα έρχονται από παιδιατρικά ογκολογικά νοσοκομεία σε ένα καινούργιο περιβάλλον, σε αυτή τη νέα αυτόνομη μονάδα».

Αυτή τη στιγμή ο Άγιος Σάββας έχει διαπίστευση ως ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου, οπότε είναι και μέρος της διαπίστευσης του η λειτουργία μίας τέτοιας μεταβατικής μονάδας. Όπως ανέφερε η κυρία Μπαλαούρα το Αλεξάνδρα και το Αττικόν συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα, οπότε και σε αυτά τα νοσοκομεία τμήματά τους, πρόκειται να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο δίκτυο μετάβασης των νεαρών ασθενών. «Σαν πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια έχουμε ξεκινήσει και χτίζουμε σιγά-σιγά ένα τέτοιο δίκτυο. Δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι ακόμη, όμως θεωρώ ότι μέχρι τέλος του 25 όλο αυτό θα έχει μπει σε γερές βάσεις».
Χωρίς σαφές πλάνο παρακολούθησης οι νεαροί ογκολογικοί ασθενείς
Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα ογκολογικών ασθενών είναι πάρα πολύ κρίσιμη φάση και αυτό το χάσμα μετάβασης αφορά τις προκλήσεις που προκύπτουν, όταν νέοι ασθενείς περνούν από την παιδιατρική ογκολογική περίθαλψη στην ενήλικη ιατρική παρακολούθηση. «Έχουμε προκλήσεις σημαντικές να αντιμετωπίσουμε. Συνήθως το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι ότι διακόπτεται η συνεχιζόμενη φροντίδα ξαφνικά. Ο ασθενής βρίσκεται στο κενό με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα σαφές πλάνο παρακολούθησης. Έχουμε επίσης έλλειψη ομάδων γιατρών, ενός δικτύου, που θα μπορούσε να αναλάβει αυτά τα παιδιά σε αυτή τη χρονική μετάβαση. Έχουμε ψυχολογικές δυσκολίες, τόσο για την οικογένεια, όσο και για το παιδί όταν περνάει σε μία νέα διαδικασία, όπου πρέπει να αλλάξει θεραπευτικό μοντέλο ενδεχομένως, ή ακόμα κι αν δεν έχει ένα νέο θεραπευτικό μοντέλο, θα πρέπει σίγουρα να βρεθεί σε ένα νέο ιατρικό περιβάλλον.
Σε αυτή τη φάση της μετάβασης έχουμε ενδεχομένως κοινωνικές και ασφαλιστικές προκλήσεις. Γιατί οι νέοι ενήλικες μπορεί να χάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη και να δυσκολευτούν να βρουν μία προσιτή φροντίδα».
Κομβικός ο ρόλος του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Πώς λοιπόν γεφυρώνεται αυτό το χάσμα; Σύμφωνα με την κ. Μπαλαούρα, θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση ανάπτυξης εξειδικευμένων προγραμμάτων μετάβασης σε νοσοκομεία και ογκολογικά κέντρα. «Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε πάρα πολύ τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις ανάγκες των επιβιωσάντων από παιδιατρικό καρκίνο. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο πλάνο παρακολούθησης, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ιατρικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες τους. Και επίσης θα πρέπει να δούμε τα ψηφιακά εργαλεία και τις πλατφόρμες που θα μας βοηθήσουνε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα της μετάβασης. Δυστυχώς δεν έχω στοιχεία για το πόσοι έφηβοι, πόσοι νέοι βρίσκονται σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Ως εκ τούτου το Εθνικό Μητρώο νεοπλασιών θα μας βοηθήσει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε και δίκτυα».