Παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας με παρακολούθηση της πορείας του εξυπηρετούμενου.

Ο Δήμος Αθηναίων ξεκινάει πρόγραμμα δωρεάν Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο 5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Άνω Πατήσια). Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών μέσα από την εξειδικευμένη υποστήριξη όσων επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Οι δωρεάν υπηρεσίες θεραπείας υλοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και απευθύνονται σε καπνιστές και καπνίστριες κάθε ηλικίας οποιουδήποτε προϊόντος καπνού, που είτε επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα για πρώτη φορά, είτε έχουν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία.

Η δράση περιλαμβάνει ολοκληρωμένη υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως πνευμονολόγους, πιστοποιημένους εκπαιδευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς για να ενισχύσουν τους συμμετέχοντες τόσο σε ιατρικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Τα Ιατρεία γίνονται υπό την μορφή δίωρων απογευματινών ομαδικών συνεδριών, τηρώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα βοηθήσουν τον ασθενή σταδιακά να αποδεσμευτεί από το κάπνισμα και να καταφέρει να αντιμετωπίσει τυχόν ιδιαίτερες προκλήσεις που συναντά κατά την αποχή του από το κάπνισμα.

Οι αιτούντες μπορούν να είναι κάτοικοι οποιασδήποτε περιοχής του Δήμου Αθηναίων, χωρίς αυτό να αποτελεί κριτήριο επιλογής. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ή να ζητήσουν παραπάνω πληροφορίες καλούνται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στo 210 2015510-11, εσωτερικό 119, 123, από 08:00 έως 15:00 το μεσημέρι.

Η σημασία της διακοπής του καπνίσματος

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες και αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα αποτελεί ασθένεια, με τον καπνιστή να χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια προκειμένου να απαλλαγεί από αυτήν.

Κάθε τσιγάρο περιέχει γύρω στις 4.000 επικίνδυνες χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 250 είναι τοξικές και οι 50 από αυτές είναι καρκινογόνες. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.

Οι πιο σοβαρές ασθένειες με τις οποίες συνδέεται το κάπνισμα είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και το άσθμα, οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων, οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως και άλλες μορφές καρκίνου, τα προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης και η οστεοπόρωση.

Παρά την μείωση του αριθμού των καπνιστών τα τελευταία χρόνια, χάρη στα αντικαπνιστικά μέτρα που υιοθετούν οι χώρες, το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη.

Η διακοπή του καπνίσματος, όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια, είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3% – 5%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος  παρέχοντας ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική, επιστημονική και συνεχή στήριξη.

Όπως έχει αποδειχθεί, 1 χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50% και 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

Share.
Exit mobile version