Αυξήθηκαν οι απόπειρες αυτοκτονιών

Τα αντικαταθλιπτικά δεν φαίνονται αποτελεσματικά σε ενήλικες με long covid

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών που νοσούν με κορονοϊό εμφανίζονται συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, τα οποία από ότι φαίνεται δεν έχουν σχέση με τις συνθήκες που βίωσαν αυτοί οι άνθρωποι τον εγκλεισμό, ή τη νοσηλεία.

Ο ίδιος ο ιός προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, πιθανώς και συστήματα και κυκλώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ρύθμιση των συναισθημάτων και τη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οπότε μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, ακόμα και σε ανθρώπους που περάσανε ελαφριά τον ιό.

Οι σημαντικές αυτές επισημάνσεις ανήκουν στον Καθηγητή Ψυχιατρικής, Νικόλαο Σμυρνή, ο οποίος κατά την ομιλία του σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας, ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη για πόσο καιρό παραμένουν τέτοιου είδους συμπτώματα ή για το αν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μελλοντικά μείζονες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η μείζονα κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

«Εκεί υπάρχει μεγάλο κενό και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διευκρινιστεί κατά πόσον αυτά τα συμπτώματα επιμένουν. Επίσης υπάρχει και ένα τεράστιο ζήτημα στο πώς αντιμετωπίζονται. Γιατί φαίνεται από τις πρώτες μελέτες ότι τα αντικαταθλιπτικά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Τουλάχιστον αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα. Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, γι’ αυτό δεν υπάρχουν μέχρι ώρας μεγάλες διπλές τυφλές μελέτες για να δούμε τι γίνεται σε βάθος χρόνου».

Σημαντικές φαίνεται πως είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και στα παιδιά. Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρίζα Τσολιά, υπάρχει μία πολύ μεγάλη αύξηση της κατάθλιψης και των αποπειρών αυτοκτονίας στους εφήβους. «Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία έχουν εκδώσει εδώ και αρκετούς μήνες ένα alert για τα ψυχικά νοσήματα σε παιδιά και σε εφήβους λόγω της πανδημίας, και χρειάζεται ενεργοποίηση όλης της κοινωνίας και αύξηση της παροχής τέτοιων υπηρεσιών στις νεαρές αυτές ηλικίες. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας. Βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες, με πολλά περιττά κιλά καθώς περνούν οι μήνες».

 

Share.
Exit mobile version