Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το ECDC σκιαγραφεί βασικά στρατηγικά και επιχειρησιακά ζητήματα για την ετοιμότητα σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή Μέτρων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Public Health and Social Measures – PHSMs) σε ΕΕ/ΕΟΧ για έκτακτες ανάγκες υγείας και για τυχόν πανδημίες.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Τα PHSM αναφέρονται σε μη φαρμακευτικά μέτρα που εφαρμόζονται σε κοινοτικά περιβάλλοντα για τον περιορισμό της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Αυτά αποτελούσαν την πρωταρχική απάντηση στη δημόσια υγεία κατά τις αρχικές φάσεις της πανδημίας COVID-19, ιδίως πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμες οι ιατρικές λύσεις (αντιικά και εμβόλια). Σε μελλοντικές πανδημίες, τα PHSM μπορούν και πάλι να βασιστούν για τη μείωση της μετάδοσης ασθενειών και τον μετριασμό των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία.
«Είναι πιθανό ότι τα PHSM θα αξιοποιηθούν και πάλι στις πρώτες φάσεις των μελλοντικών πανδημιών. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουν να αντλούνται διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και να ενσωματώνονται στα σχέδια ετοιμότητας για τυχόν μελλοντικές πανδημίες με τρόπο που να ενημερώνει τη λήψη αποφάσεων και τη δράση κατά τη διάρκεια μελλοντικών έκτακτων αναγκών υγείας και πανδημιών», λέει ο Jonathan Suk, κύριος εμπειρογνώμονας του ECDC, για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η έκθεση παρέχει συστάσεις σε πέντε (5) τομείς:
- Ενσωμάτωση PHSM στα τοπία διακυβέρνησης της ασφάλειας της υγείας – τα οποία είναι οι διαδικασίες, οι δομές και οι θεσμοί που ισχύουν για την επίβλεψη και τη διαχείριση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μιας χώρας.
- Παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των PHSM.
- Αξιολόγηση του ευρύτερου αντίκτυπου των PHSM στην κοινωνική και δημόσια υγεία.
- Οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας μέσω της δέσμευσης της κοινότητας.
- Ενίσχυση του διεπιστημονικού συντονισμού στη λήψη αποφάσεων.
Αυτή η καθοδήγηση βασίζεται στα ευρήματα από δύο διαβουλεύσεις με ειδικούς που διοργανώθηκαν από το ECDC τον Ιούνιο του 2022 και τον Μάιο του 2023, και βασίζεται σε πολλαπλά διδάγματα και σε σχετική τεκμηρίωση του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το κοινό που προορίζεται περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στα υπουργεία Υγείας και τις εθνικές αρχές δημόσιας υγείας και φορείς που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό ετοιμότητας για πανδημίες ή/και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.