Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επικεντρώνονται περισσότερο στα συμπτώματα.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Παρά το γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η επίπτωση των ιώσεων συνήθως μειώνεται, ο Covid -19 δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, καταγράφοντας – για πέμπτο καλοκαίρι – αυξημένη δραστηριότητα  τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Οι θερινές εξάρσεις του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτώνται αποκλειστικά από την έλευση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται στον πληθυσμό και να “ξεφεύγουν” από την ανοσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου καταγράφηκε στην χώρα μας σημαντική αύξηση τόσο στη θετικότητα του ιού όσο και στις νέες εισαγωγές ενώ, την ίδια στιγμή, έχουν δεκαπλασιαστεί οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα συμπτώματα των νέων παραλλαγών είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άλλες παραλλαγές του ιού, με κυριότερα τον πονόλαιμο, την ρινική καταρροή, τον βήχα, τον πονοκέφαλο, τον γενικευμένο πόνο στο σώμα, τον πυρετό, την ρινική συμφόρηση, την κόπωση, την  απώλεια γεύσης και όσφρησης και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τη δυσκολία στην αναπνοή.

Οι επιστήμονες εφιστούν για μία ακόμη φορά την προσοχή των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεδομένου πως εξακολουθεί να εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης.

Οι νέες οδηγίες από τα CDC

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σε περίπτωση νόσησης από Covid-19, επικεντρώνονται περισσότερο στα συμπτώματα. Συγκεκριμένα:

-Εάν είστε θετικοί στον COVID και έχετε συμπτώματα:

  • Μείνετε σπίτι και μακριά από άλλους έως ότου τα συμπτώματα βελτιωθούν συνολικά και δεν έχετε πλέον πυρετό (χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό) για τουλάχιστον 24 ώρες. Ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι μικρότερη, ίδια ή μεγαλύτερη από την προηγούμενη καθοδήγηση των CDCγια τον COVID-19.
  • Μόλις τελειώσει η περίοδος παραμονής στο σπίτι, τα CDC συνιστούν να λαμβάνετε πρόσθετες προφυλάξεις, όπως να φοράτε μάσκα και να αποφεύγετε τις πολυσύχναστες περιοχές για τις επόμενες πέντε ημέρες, καθώς μπορεί να είστε ακόμα μεταδοτικοί. Φροντίστε επίσης να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

-Εάν είστε θετικοί στον COVID και δεν έχετε συμπτώματα

  • Λάβετε προφυλάξεις για τις επόμενες πέντε ημέρες για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε άλλους, καθώς μπορεί να είστε ακόμα μεταδοτικοί. Οι προφυλάξεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση, το συχνό πλύσιμο των χεριών σας και τον καθαρισμό επιφανειών με υψηλή αφή, όπως τα πόμολα της πόρτας.

Εάν αισθάνεστε άρρωστος, κάντε εξετάσεις και αναζητήστε θεραπεία, εφόσον χρειάζεται.

Share.
Exit mobile version