Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια ευκαιρία για την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία και συμβάλλουν στη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της καλής ψυχικής υγείας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία, να υπάρχει διαθέσιμη, προσβάσιμη και υψηλής ποιότητας θεραπεία της ψυχικής διαταραχής και να λαμβάνεται πρόνοια για την ένταξη κάθε ανθρώπου στην κοινότητα χωρίς στιγματισμό.

Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα παρουσιάσουν στη πορεία της ζωής τους κάποια ψυχική διαταραχή. Αυτή η διαταραχή κάνει τον άνθρωπο να υποφέρει, επηρεάζει τη σωματική υγεία, την εργασία και τη λειτουργία του στην κοινότητα βλάπτοντας τελικά την ευημερία του, ενώ συχνά επιβαρύνει και τα κοντινά του πρόσωπα. Η ψυχική διαταραχή επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, τα παιδιά, τους εφήβους, τους νέους και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί στην παροχή εξιδεικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη λειτουργία των δυο Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Κλινικών Ενηλικών (Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ») και μιας Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία») στην Ιατρική Σχολή καθώς και την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στη Σχολή Νοσηλευτικής (Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι») και το Τμήμα Ψυχολογίας έχει μια μεγάλη παράδοση στην παροχή εξιδεικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλο το φάσμα αυτών, με συνεχείς παρεμβάσεις για την ψυχική ευημερία και την πρόληψη και θεραπεία της ψυχικής διαταραχής προστατεύοντας το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για ψυχική υγεία και κοινωνική ένταξη ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες όπως ήταν για παράδειγμα η πρόσφατη πανδημία.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδεύει στα τμήματά του πλήθος επαγγελματιών ψυχικής υγείας παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων που καλύπτουν όλο το φάσμα της ψυχικής υγείας.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο με τα τμήματά του, τα μέλη του διδακτικού του προσωπικού, τους φοιτητές του και τους επιστημονικούς συνεργάτες, πρωτοπορεί στην έρευνα για την αιτιολογία, τη θεραπεία, την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και την ευόδωση της ψυχικής υγείας στον πληθυσμό με διεθνείς συνεργασίες και πρωτοποριακές μελέτες και δημοσιεύσεις.

Πηγή: ΕΚΠΑ

Share.
Exit mobile version