Μια ενδιαφέρουσα δράση ξεκινά στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κατά του Καρκίνου (ECO).

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TRANSiTION που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες κλινικών και μη κλινικών επαγγελματιών (health managers) στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην Ογκολογία.

Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους επαγγελματίες υγείας με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις υπάρχουσες ψηφιακές τεχνολογίες και να υιοθετήσουν τις νέες, οδηγώντας τελικά σε πιο αποτελεσματικά, οικονομικά αποδοτικά και με επίκεντρο τον ασθενή, μοντέλα παροχής φροντίδας υγείας.

Το πρόγραμμά Κατάρτισης Εκπαιδευτών έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την τεχνογνωσία και τους πόρους που χρειάζονται για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού αντίκτυπου σε επαγγελματίες υγείας.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα TRANSiTION 

Οι υποψήφιοι μπορεί να έχουν το ακόλουθο επαγγελματικό υπόβαθρο: νοσηλευτές, ιατροί γενικής ιατρικής, ογκολόγοι ακτινοθεραπευτές, χειρουργοί ογκολόγοι, παθολόγοι ογκολόγοι και μη κλινικοί όπως και κάθε επαγγελματίας υγείας που έρχεται σε επαφή με ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τους διάφορους τομείς που καλύπτονται στο πρόγραμμα κατάρτισης.

Αν και προτιμάται η προηγούμενη εμπειρία στον τομέα της κατάρτισης, ενθαρρύνουμε επίσης άτομα με περιορισμένη εμπειρία που διαθέτουν τα προσόντα που αναφέρονται παραπάνω να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Η διάρκεια του προγράμματος TRANSiTION 

Αρχικά, υπάρχει μια κοινή ενότητα, σχεδιασμένη τόσο για επαγγελματίες υγείας όσο και για μη κλινικούς επαγγελματίες (διοικητικό προσωπικό), η οποία εστιάζει στην ηγεσία στην ψηφιακή καινοτομία και τον μετασχηματισμό και διαρκεί 25 ώρες.

Η ολοκληρωμένη ενότητα γενικής κατεύθυνσης καλύπτει 33 ώρες, ενώ η ενότητα για ειδικούς ιατρούς στην ογκολογία καλύπτει 53 ώρες και η ενότητα του νοσηλευτή/ογκολογικού νοσηλευτή καλύπτει 57 ώρες. Η ενότητα για τους μη κλινικούς επαγγελματίες είναι 37 ώρες. 

Επιπλέον, δύο ενότητες είναι αφιερωμένες στη διαχείριση συστημάτων υγείας και στους φορείς της υγείας, με επίκεντρο τον στρατηγικό σχεδιασμό, την οργάνωση και την παρακολούθηση των δεικτών αποτελεσματικότητας της φροντίδας στην ογκολογία.

Το πρόγραμμα παρέχεται διαδικτυακά σε μια πλατφόρμα MOODLE, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες εικονικής μάθησης. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης εργαστήρια σε επιλεγμένα θέματα

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε όλο το υλικό του προγράμματος, την πλατφόρμα εκμάθησης και πιστοποίηση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος παρέχεται πιστοποίηση με CMEs.

Οι ενότητες και η εκπαιδευτική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμες μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025.

Πηγή: Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)

Exit mobile version