Στην Ελλάδα το 16% των ενηλίκων
Τουλάχιστον ο ένας στους επτά ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση -περίπου 65 εκατομμύρια- υποφέρει από εμβοές (βουητά) στα αυτιά του ή στο κεφάλι του και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, καθώς θα γερνάει ο πληθυσμός, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της έως τώρα. Από αυτούς, περίπου 4 εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα εμβοής, ενώ 26 εκατομμύρια αρκετά ενοχλητικό.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, το 16,1% φαίνεται να έχει κατά καιρούς εμβοές, εκ των οποίων το 6% ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Η χώρα μας εμφανίζεται, επίσης, να έχει το μικρότερο ποσοστό ατόμων στην ΕΕ (4,1%) που καταφεύγουν σε γιατρό για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Οι εμβοές (βουητά) είναι διάφοροι θόρυβοι, όπως κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα κ.ά. στα αφτιά (στο ένα ή και στα δύο) ή στο κεφάλι, χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή που να παράγει αυτούς τους ήχους και χωρίς να τους ακούνε άλλοι άνθρωποι. Ο θόρυβος μπορεί να είναι σιγανός ή δυνατός και, στις χειρότερες περιπτώσεις, επηρεάζει σοβαρά έναν άνθρωπο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρόσνι Μπίσγουας της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health-Europe», ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Διαπιστώθηκε ότι εμβοή νιώθουν το 14,7% των ενηλίκων, ελαφρώς περισσότερο οι γυναίκες (15,2%) από ό,τι οι άνδρες (14%). Το ποσοστό εμφανίζει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, κυμαινόμενο από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία.
Σοβαρή εμβοή, που υποσκάπτει την ποιότητα ζωής, βρέθηκε στο 1,2% των ανθρώπων (1,4% στις γυναίκες έναντι 1% στους άνδρες), ποσοστό που κυμαίνεται από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία. Η συχνότητα εμβοής αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία και τις δυσκολίες ακοής στην τρίτη ηλικία.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει βρεθεί φαρμακευτική ή άλλη οριστική θεραπεία για τις εμβοές, αν και υπάρχουν φάρμακα για τη διαχείριση του προβλήματος.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00236-2/fulltext