Οι τοξικές αυτές ουσίες συνδέονται με καρκίνο, ηπατικές παθήσεις, μειωμένη ανοσία, γενετικές ανωμαλίες, στειρότητα και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει πως, ορισμένες μάρκες προφυλακτικών και λιπαντικών περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα των τοξικών χημικών ουσιών PFAS.

Οι δοκιμές ανατέθηκαν από το blog υποστήριξης καταναλωτών Mamavation στο πιστοποιημένο εργαστήριο της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Ελέγχθηκαν 29 προϊόντα αναπαραγωγικής υγείας ( προφυλακτικά και λιπαντικά) για την παρουσία φθορίου, ένας βασικός δείκτης των ουσιών PFAS.

Ανησυχητικά τα ευρήματα σε προφυλακτικά & λιπαντικά

Οι αναλύσεις εντόπισαν ανησυχητικά επίπεδα των ουσιών PFAS στα προφυλακτικά Trojan Ultra Thin και σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο στα προφυλακτικά Union Standard Ultra Thin Lubricated Male Latex, ενώ μεταξύ των λιπαντικών στα οποία εντοπίστηκαν PFAS ήταν το K-Y Jelly Classic Water-Based Personal Lubricant, το Lola Tingling Mint Pleasure Gel και πολλά άλλα.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ανθρώπινο δέρμα απορροφά τις χημικές ουσίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι πίστευε μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

Επικίνδυνα κατά τη σεξουαλική επαφή

Σύμφωνα με την Linda Birnbaum, επιστημονική σύμβουλος του Mamavation και διευθύντρια κατά το παρελθόν στο τοξικολογικό πρόγραμμα της κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος ,«το δέρμα του πέους και του κόλπου είναι ιδιαίτερα λεπτό και τα όργανα αυτά έχουν υψηλό επίπεδο αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την έκθεσή τους σε PFAS. Επειδή τα προφυλακτικά είναι μια έκθεση στις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα στις βιομηχανίες που τα παράγουν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν άμεσα αυτές τις χημικές ουσίες».

Τι είναι τα «παντοτινά χημικά»

Τα PFAS ή αλλιώς «παντοτινά χημικά» είναι μια κατηγορία σχεδόν 15.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες ή τη θερμότητα. Οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται πιθανώς στα προφυλακτικά για να βοηθήσουν το λάτεξ να απωθεί την υγρασία και τα υγρά.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και έχουν συνδεθεί μέσα από έρευνες με καρκίνο, ηπατικά προβλήματα, προβλήματα θυρεοειδούς, γενετικές ανωμαλίες, νεφρικές παθήσεις, μειωμένη ανοσία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα PFAS θεωρούνται επίσης τοξικά για την αναπαραγωγή και συνδέονται με χαμηλό βάρος γέννησης, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, υψηλή αρτηριακή πίεση εγκυμοσύνης, στειρότητα και μικρότερη διάρκεια θηλασμού.

Οι επικίνδυνες αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα, από ρούχα και μακιγιάζ μέχρι και συσκευασίες τροφίμων, όμως είναι ελάχιστοι οι κανονισμοί για τον περιορισμό ή την απαγόρευσή τους. Ωστόσο, η ισχυρή πίεση από καταναλωτικές οργανώσεις και ορισμένες απαγορεύσεις σε πολιτειακό επίπεδο, έχουν προκαλέσει ισχυρή πίεση στις βιομηχανίες ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους αυτές τις επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία τοξικές ουσίες.

Πηγή: The Guardian

Share.
Exit mobile version