Το εμβόλιο Baxsero αφορά σε όλα τα υγιή βρέφη ηλικίας έως 18 μηνών, χορηγούμενο συνολικά σε τρεις δόσεις.

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη συνταγογράφηση του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β (Bexsero ) προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, το συγκεκριμένο εμβόλιο αποζημιωνόταν μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πλέον, από τις 26 Αυγούστου 2024 το εμβόλιο καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και χορηγείται εντελώς δωρεάν και για τα βρέφη από 2 έως 18 μηνών.

Τις πρώτες μέρες της συνταγογράφησης υπήρξαν κάποια διαδικαστικά ζητήματα,, καθώς η ΗΔΙΚΑ δεν είχε ανοίξει νέο κωδικό στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι παιδίατροι δεν γνώριζαν με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-επαγγελματιών Παιδιάτρων, είχε επισημάνει τότε πως, για να μπορέσουν οι παιδίατροι να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο δωρεάν για τα βρέφη 2 – 18 μηνών είναι προηγουμένως αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικαστικές αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τι αναφέρει αναλυτικά το διευκρινιστικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ:

«Κατόπιν έκδοσης του νέου καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ημερομηνία έναρξης ισχύος από 26.8.2024 και σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο Baxsero αποζημιώνεται Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών», η ως άνω ημερομηνία αποτελεί την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών με τον κωδικό Ζ23.8 και αφορά σε όλα τα υγιή βρέφη ηλικίας έως 18 μηνών χορηγούμενο σε τρεις δόσεις συνολικά, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διευκρινίζεται ότι τα βρέφη που έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό με ιδιωτική δαπάνη, θα μπορούν να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα με συνταγογράφηση των δόσεων που έχουν απομείνει στις αντίστοιχες ηλικίες όπως έχουν οριστεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε συνταγή επιτρέπεται μόνο μία δόση εμβολίου και δεν επιτρέπεται να εκδίδονται δίμηνες συνταγές“.

Exit mobile version