Η γρίπη είναι μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη η οποία κάθε χρόνο προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούμε από τη γρίπη και τις πιθανές επιπλοκές της παραμένει ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Ο Παθολόγος Ηρακλής Αβραμόπουλος, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου«Υγεία», εξηγεί στο DailyPharmaNews σε ποιους είναι αναγκαίος ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός και γιατί αποτελεί τον πλέον ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της γρίπης.

«Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλείται από τον ιό της γρίπης Α ή Β. Πρόκειται για μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη η οποία κάθε χρόνο προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο  και χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στο θάνατο.

Στο βόρειο ημισφαίριο της γης η εποχική γρίπη εμφανίζεται από Νοέμβριο έως Απρίλιο ενώ στο νότιο από Μάιο έως Οκτώβριο. Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Όσο ο ιός της γρίπης συνεχώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου και παράλληλα η ανοσία μας έναντί του εξασθενεί, είναι απαραίτητο να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο πριν την έναρξη των κρουσμάτων ώστε να είμαστε προστατευμένοι. Τα άτομα που εμβολιάζονται σχηματίζουν αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τον ιό μετά την έκθεση σε αυτόν. Συνήθως χρειάζονται 2 εβδομάδες μέχρι να σχηματιστούν αυτά τα αντισώματα.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Ο εμβολιασμός κάθε χρόνο είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για την πρόληψη της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει εκατομμύρια λοιμώξεις και επισκέψεις στο γιατρό. Κάθε άτομο άνω των 6 μηνών θαπρέπει να εμβολιάζεται κάθε χρόνο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης, όπως για παράδειγμα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με συννοσηρότητες όπως νοσήματα της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Αντιγριπικό εμβόλιο και εγκυμοσύνη

Θα πρέπει να τονιστεί ότι για τις εγκύους το αντιγριπικό εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει τις ίδιες από τον ιό αλλά επίσης και το έμβρυο μέσω μεταφοράς αντισωμάτων προς αυτό από τη μητέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής το παιδιού, αφού το εμβόλιο έχει έγκριση να γίνεται σε άτομα άνω των 6 μηνών.

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου

Το εμβόλιο συνήθως προστατεύει το 50 έως 80% αυτών που εμβολιάζονται από το να νοσήσουν. Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την συγκεκριμένη περίοδο στην εκάστοτε κοινότητα. Ακόμη και αν κάποιος νοσήσει από γρίπη παρότι εμβολιάστηκε, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα και θα διαρκέσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα από εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν. Επίσης εκείνος που εμβολιάζεται προστατεύει και τα άτομα του περιβάλλοντός του από το να τους μεταδώσει τη νόσο και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία για άτομα του περιβάλλοντός μας που είναι ανοσοκατασταλμένα.

Μερικοί πιστεύουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό διότι γνωρίζουν άτομα που εμβολιάστηκαν και παρόλα αυτά συνέχισαν να παρουσιάζουν κρυολογήματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λοιμώξεις από εκατοντάδες άλλους ιούς που υπάρχουν και από τις οποίες το αντιγριπικό εμβόλιο δεν πρόκειται να μας προστατέψει

Το εμβόλιο, το οποίο υπάρχει εδώ και 60 χρόνια, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προληφθεί η νόσηση από τη γρίπη ενώ από την άλλη πλευρά είναι και ασφαλές. Συνήθως δεν υπάρχουν παρενέργειες ενώ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες, πυρετός. Ακόμη και τα άτομα που έχουν αλλεργία στο αυγό μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια αφού τα τελευταία χρόνια η ποσότητα πρωτεϊνης αυγού που περιέχεται στο εμβόλιο έχει ελαχιστοποιηθεί ώστε να μην προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ».

Share.
Exit mobile version