Η σπιρομέτρηση είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση  για τη διάγνωση της ΧΑΠ.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση και την παρουσίαση νέων γνώσεων και θεραπευτικών στρατηγικών για τη ΧΑΠ παγκοσμίως.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ είναι «Γνωρίστε τη λειτουργία του πνεύμονα σας» και έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της μέτρησης της πνευμονικής λειτουργίας, γνωστή και ως σπιρομέτρηση.

Η υποδιάγνωση της ΧΑΠ παραμένει ένα επίμονο πρόβλημα παγκοσμίως και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό λόγο για την υποθεραπεία της πάθησης παρά τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών παρεμβάσεων. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ, ο Δρ. Γεώργιος Κρομμύδας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και Μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί στο DailyPharmaNews ποιους αφορά η σπιρομέτρηση και πως αξιολογούνται τα αποτελέσματά της στη διάγνωση της ΧΑΠ.

« Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένα από τα συχνότερα και σοβαρότερα αναπνευστικά νοσήματα παγκοσμίως. Η ΧΑΠ είναι μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και μόνιμη καταστροφή των ιστών των πνευμόνων με στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Η πιο αποτελεσματική – και σωτήρια εξέταση – για τη διάγνωση της ΧΑΠ είναι ΜΟΝΟ η σπιρομέτρηση. Η εξέταση αυτή μετράει πόσο υγιείς είναι οι πνεύμονες ενός ανθρώπου και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση και στην παρακολούθηση πνευμονικών παθήσεων.

Στη διάρκεια αυτής ο εξεταζόμενος εκπνέει όσο το δυνατό περισσότερο όσο πιο δυνατά μπορείτε, εντός μιας συσκευής που ονομάζεται σπιρόμετρο. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.

Ποιος πρέπει να κάνει σπιρομέτρηση

Η σπιρομέτρηση πρέπει να γίνει εφόσον κάποιος καπνίζει ή κάπνιζε, βήχει πολύ, έχει δύσπνοια αίσθημα βάρους στο στήθος και τέλος εάν λαμβάνει ήδη κάποια θεραπεία για μια πνευμονοπάθεια.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Ο πνευμονολόγος βάσει των αποτελεσμάτων θα αποφασίσει κατά πόσο λειτουργούν καλά οι πνεύμονές. Εάν η ποσότητα αέρα που μπορεί κάποιος  να φυσήξει κατά το πρώτο δευτερόλεπτο είναι χαμηλή, ενδέχεται να υποκρύπτει στένωση των αεραγωγών που πιθανώς να οφείλεται σε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ειδάλλως, αν λαμβάνει θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση του αποτελέσματος αυτής. Η εξέταση μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη για τον αποκλεισμό ορισμένων άλλων πνευμονικών παθήσεων.

Φυσιολογικά αποτελέσματα σπιρομέτρησης και περαιτέρω έλεγχος

Για κάθε άτομο, υπάρχει ένα εύρος αποτελεσμάτων που θεωρείται φυσιολογικό βάσει της ηλικίας, της φυλής  και του ύψους του. Να τονιστεί ότι εάν κάποιος  παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του άσθματος, αλλά τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης  είναι φυσιολογικά, ενδέχεται να πάσχει από άσθμα.

Εάν καπνίζει, ή αναπνέει επικίνδυνες ουσίες όπως σκόνη, καπνό, αναθυμιάσεις ή χημικά στο χώρο εργασίας του, και τα αποτελέσματά  είναι φυσιολογικά, εξακολουθεί να διατρέχει υψηλό κίνδυνο για διάφορες πνευμονοπάθειες και πρέπει να προσέξει και να παρακολουθείται από πνευμονολόγο με σπιρομέτρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, μπορεί να κριθούν απαραίτητες ορισμένες πρόσθετες εξετάσεις στον έλεγχο του αναπνευστικού , είτε η σπιρομέτρηση να αποτελεί μέρος και άλλων εξετάσεων για τη λειτουργία των πνευμόνων, όπως το τεστ κοπώσεως ή η εξέταση βρογχικής πρόκλησης

Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι, αν και η σπιρομέτρηση είναι ένα αναπόσπαστο και σωτήριο εργαλείο για τη διάγνωση της ΧΑΠ, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της υγείας των πνευμόνων σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η πνευμονική λειτουργία δεν είναι μόνο ένας προγνωστικός παράγοντας της υγείας των πνευμόνων αλλά και της συνολικής μας υγείας. Μικρές μειώσεις στην πνευμονική λειτουργία συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας – τόσο αναπνευστικής όσο και μη. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω της σπιρομέτρησης μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρες παρεμβάσεις και βελτιωμένα αποτελέσματα».

Share.
Exit mobile version