Συνεχίζεται η διερεύνηση από τον ΕΟΔΥ- Διάμεση ηλικία τα 22 έτη

Σε εξέλιξη είναι η διερεύνηση από τον ΕΟΔΥ της επιδημικής έξαρσης γαστρεντερίτιδας, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη προσέλευση ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, σε συνεργασία με την διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Χανίων, έχουν ληφθεί δείγματα νερού και έχουν αποσταλεί στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας Κρήτης, για εργαστηριακό έλεγχο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο  ΕΟΔΥ ενημερώθηκε τηλεφωνικά στις 15/10/24, από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων σχετικά με αυξημένη προσέλευση ασθενών με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, που σημειώθηκε κατά τις βραδινές ώρες της 14ης/10/24. «Σύμφωνα με τον κατάλογο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που στάλθηκε στις 16/10/24, κατά την χρονική περίοδο 14/10/24 (ώρα 20:56)-16/10/24 (ώρα 09:51) προσήλθαν στο νοσοκομείο 70 ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Στο πλαίσιο της επιδημιολογικής διερεύνησης πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 16 ασθενείς.

Αναφορικά με τα περιγραφικά επιδημιολογικά δεδομένα των  ασθενών αυτών, πρόκειται για κατοίκους Χανίων, με αναφερόμενες περιοχές κατοικίας διάσπαρτες εντός του Δήμου Χανίων. Η διάμεση ηλικία των προαναφερόμενων ασθενών ήταν τα 22 έτη (ελάχιστη:19 έτη-μέγιστη: 90 έτη) και 50% εξ’ αυτών ήταν άνδρες. Όλα τα κρούσματα είχαν εμέτους και διάρροιες, ενώ εννιά (56,3%) ανέφεραν υψηλό πυρετό (>38οC). Δώδεκα (75%) ασθενείς ανέφεραν παρουσία άλλου ατόμου στο περιβάλλον τους με παρόμοια συμπτώματα. Εννιά (56,3%) εκ των 16 ασθενών ανέφεραν ότι είναι φοιτητές».

Δεν προκύπτει αναφερόμενη συμμετοχή σε μαζική κοινωνική εκδήλωση

Η  Προϊσταμένη Τμήματος Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων,  (Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα)  Θεολογία Σιδερόγλου, δηλώνει στο DailyPharmaNews  από την πλευρά της ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διερεύνησης για 22 εντεροπαθογόνα που διενεργήθηκε σε οκτώ δείγματα κοπράνων στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, όλα τα δείγματα είναι θετικά για Norovirus GI/GII. Κατά τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις δεν προέκυψε αναφερόμενη συμμετοχή σε μαζική κοινωνική εκδήλωση. Επιπλέον δεν αναδείχτηκε κατανάλωση τροφίμων (οστρακοειδή, κατεψυγμένα μούρα) που έχουν συσχετιστεί βιβλιογραφικά με την εκδήλωση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας από Norovirus. Έντεκα (68,8%) εκ των 16 κρουσμάτων ανέφεραν κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης».

Ο  νοροϊός θερίζει ολόκληρες τάξεις, αλλά δεν  υπάγεται σε υποχρεωτική δήλωση

Ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης, ταμίας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, δηλώνει στο DailyPharmaNews ότι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από  νοροϊό πρέπει να είναι πολλά σε όλη την Ελλάδα, και σε μικρές ηλικίες. «Αυτά που αναφέρει ο ΕΟΔΥ είναι τα καταγραμμένα, λόγω προσέλευσης και ταυτοποίησης στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από Νοροϊό δεν υπάγονται στην υποχρεωτική δήλωση. Εμείς, λοιπόν, καθημερινά βλέπουμε πολλά παιδιά με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που θυμίζουν νοροϊό , καθώς παρουσιάζουν έμετο, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά. Συμπτώματα τα οποία υποχωρούν σε 1-2 μέρες. Επίσης επειδή ο νοροϊός είναι πολύ μεταδοτικός, «θερίζει» ολόκληρες τάξεις και οικογένειες».

Share.
Exit mobile version