Η πρώτη παραλαβή των δόσεων του εμβολίου Nuvaxovid της εταιρείας Νovavax, θα αρχίζει στη χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην έκτακτη χτεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, από το υπουργείο Υγείας.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι στις 21 Φεβρουαρίου, αναμένεται η πρώτη παραλαβή των 168.000 δόσεων του Nuvaxovid, και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται και οι υπόλοιπες 306.000 δόσεις, από το σύνολο των 474.000 δόσεων, που έχει η χώρα μας συμφωνήσει να παραλάβει από την εταιρεία Νovavax. Να αναφέρουμε εδώ ότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει με την κατασκευάστρια εταιρεία Νovavax να παραλάβει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου της κατά της COVID-19, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Η Novavax έχει ήδη δεσμευτεί για ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσω του COVAX, ενώ σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Stanley Erck, πολλές από τις πρώτες παρτίδες θα πάνε σε φτωχότερες χώρες.
Σχετικά με την ένταξη του νέου εμβολίου Nuvaxovid στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι από τις αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν «συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της χώρας» για τη χορήγησή του.
Μαρία Θεοδωρίου: «Υπάρχει προοπτική να εμβολιαστούν όσοι διστάζουν»
Την ελπίδα της να αποτελέσει θετική προοπτική για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος η παραλαβή του εμβολίου της Novavax εξέφρασε κατά τη χτεσινή ενημέρωση και η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «για αυτούς που φοβούνταν τα εμβόλια με τη γενετική, ας πούμε, συμμετοχή του mRNA, μήπως πειστούν και εμβολιαστούν με αυτό το πρωτεϊνικό εμβόλιο».
Ανάλογη ευχή είχε εκφράσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 20 Δεκεμβρίου 2021, στις Βρυξέλλες, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της COVID-19.
«Εύχομαι η έγκριση αυτή να αποτελέσει ισχυρή παρότρυνση για όλους όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση ώστε να το πράξουν τώρα», είχε πει συγκεκριμένα η πρόεδρος της ΕΕ.
Είναι μία πραγματικότητα ότι πολλά άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν υποστηρίζουν ότι δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA, με την οποία δρουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Το εμβόλιο της Novavax στηρίζεται σε μία «δοκιμασμένη συνταγή» που χρησιμοποιείται χρόνια κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκίτη. Τα πρωτεϊνικά εμβόλια φαίνεται να προσφέρουν καλό επίπεδο προστασίας έναντι της COVID-19 και έχουν λιγότερες παρενέργειες από mRNA εμβόλια.
Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax
- Είναι το πέμπτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ.
- Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο, το οποίο δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα κατά της COVID-19, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
- Χορηγείται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων
- Περιέχει μια έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο.
- Περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.
- Τα αποτελέσματα από δύο κύριες κλινικές δοκιμές (με συμμετοχή συνολικά άνω των 45,000 ατόμων) αποτελεσματικότητα περίπου 90% του Nuvaxovid έναντι της COVID-19.
- Δε συνιστάται προς το παρόν για άτομα κάτω των 18 ετών. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία σε ένα σχέδιο για τη δοκιμή του εμβολίου σε παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο.
- Η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους –που έχει δοθεί και στο Nuvaxovid– είναι άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου η οποία βασίζεται σε λιγότερο πλήρες σύνολο δεδομένων απ’ ό,τι η κανονική άδεια κυκλοφορίας. Μπορεί να χορηγηθεί αν το όφελος από την άμεση διάθεση ενός φαρμάκου στους ασθενείς υπερτερεί σαφώς του κινδύνου που συνδέεται με το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμα όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, διασφαλίζει επίσης ότι το εν λόγω εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 πληροί τα πρότυπα της ΕΕ, όπως και όλα τα άλλα εμβόλια και φάρμακα.
- Επίσης θεωρείται μια εξαιρετική λύση για την θωράκιση των φτωχών χωρών καθώς είναι φθηνότερα από τα εμβόλια mRNA και μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (36 έως 46 βαθμούς Φαρενάιτ), γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά τους.