Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Επιστήμονες στο East China Normal University, στη Σαγκάη, έχουν κατορθώσει να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος σε ποντίκια μέσω της χρήσης μιας εφαρμογής smartphone, ως αποτέλεσμα μιας νέας μεθόδου θεραπείας που χρησιμοποιεί μια υποδερμική συσκευή σε συνδυασμό με βιολογικές προσεγγίσεις.

 Η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο εύρεσης ενός νέου και αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης του διαβήτη. Τα κύτταρα των ποντικών αρχικά είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να παράγουν ορμόνη, όπως η ινσουλίνη, που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένα μήκη κύματος κόκκινου φωτός. Αυτό το φως παρέχεται έπειτα από μια σειρά από ασύρματα τροφοδοτούμενα LED που τους εμφυτεύονται, τα οποία, στη συνέχεια, μπορούσαν να ελεγχθούν μέσω μιας εφαρμογής smartphone.

 Θεωρείται ότι η νέα οδός θεραπείας θα μπορούσε να έχει πολλά υποσχόμενες εφαρμογές σε διάφορους τομείς πέρα από το διαβήτη και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή εξατομικευμένης, ψηφιοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης ιατρικής ακρίβειας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η προσέγγιση ώστε να προτρέπει τα κύτταρα να παράγουν μια σειρά άλλων ορμονών ή ουσιών. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη και αυτορυθμιζόμενη.

 Πόσο σύντομα μπορούμε να περιμένουμε να δούμε ανθρώπους στο δρόμο που φορούν μοντέρνα βραχιόλα με LED που ενεργοποιούν εμφυτευμένα κύτταρα σχεδιασμένα να παράγουν γενετικά κωδικοποιημένες ουσίες μέσω ενός smartphone; «Όχι άμεσα»,  εξηγεί ο Mark Gomelsky, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wyoming. «Ωστόσο, το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο δίνει μια συναρπαστική προοπτική στη μελλοντική εφαρμογή θεραπειών βασισμένων σε έξυπνα κύτταρα». 

 

 

 

Share.
Exit mobile version