Λιγότερα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων καταδεικνύουν, μέχρι στιγμής, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η πορεία είναι καλή, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, καταγράφηκαν 27 κρούσματα, ενώ, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, υπάρχουν πέντε υποψίες κρουσμάτων και δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Πυργετό Λάρισας και στο Κεραμίδι Μαγνησίας.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ουσιαστικά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν από εδώ και πέρα.
Με βάση τα στοιχεία, συνολικά για την ευλογιά έχουν εντοπιστεί 133 εστίες και έχουν γίνει 24.064 θανατώσεις.
Μετά το πέρας του δεκαημέρου εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στις 31 Οκτωβρίου 2024, πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η επανεξέταση της κατάστασης και η άρση των περιορισμών σε περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα.
Γιατί είναι απαραίτητη η εκρίζωση της νόσου
Η ευλογιά του προβάτου (προσβάλει και τις αίγες) είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο (ιό). Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα.
Αρχικά, τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν ρινικό έκκριμα και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα). Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1 εκ.(βλατίδες).
Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες μετατρέπονται σε εφελκίδες και έλκη.
Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο. Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ