Η έξαρση στις μολύνσεις από το βακτήριο Vibrio vulnificus είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο στη Φλόριντα μετά από τυφώνες.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαρκοβόρων βακτηρίων μετά τους καταστροφικούς τυφώνες Helene και Milton παρατηρείται στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC των ΗΠΑ προειδοποιούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα νερά των πλημμυρών, καθώς τα βακτήρια που τρώνε σάρκα έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό μετά τους τυφώνες Helene και Milton.

Η Φλόριντα έχει αναφέρει 74 περιπτώσεις λοίμωξης από το βακτήριο Vibrio vulnificus και 11 θανάτους φέτος, με 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τότε που χτύπησαν οι τυφώνες. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε στην κομητεία Pinellas, ακολουθούμενη από τις κομητείες Hillsborough, Brevard, Lee, Charlotte, Duval, Escambia και Sarasota.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του CDC, σε συνθήκες αυξανόμενων θερμοκρασιών του νερού και ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. κύματα καύσωνα, πλημμύρες και σοβαρές καταιγίδες), τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το V. vulnificus θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά όταν συμμετέχουν σε δραστηριότητες παράκτιων υδάτων, ώστε να αποφύγουν τις μολύνσεις του δέρματος. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της θνησιμότητας από σοβαρή λοίμωξη από V. vulnificus .

Το CDC συνιστά στους κατοίκους της Φλόριντα να αποφεύγουν να κολυμπούν ή να περπατούν στα νερά των πλημμυρών. Σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο νερό, θα πρέπει να καλύψει τυχόν πληγές στο σώμα του με αδιάβροχο επίδεσμο και στη συνέχεια, να πλύνει καλά τα συγκεκριμένα σημεία.

Η έξαρση στις μολύνσεις από το Vibrio vulnificus είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο στη Φλόριντα μετά από τυφώνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ιατρικής  Ένωσης, περίπου 100 περιπτώσεις λοίμωξης από βακτήρια Vibrio αναφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, αλλά επειδή τα άτομα με ήπιες λοιμώξεις δεν ελέγχονται, ο πραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος. Περίπου το ένα τρίτο των αναφερόμενων κρουσμάτων είναι θανατηφόρα.

Τι είναι τα βακτήρια Vibrio 

Τα Vibrio είναι βακτήρια που προκαλούν περίπου 80.000 ασθένειες κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου δώδεκα είδη Vibrio είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Το βακτήριο Vibrio parahaemolyticus προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των αναφερόμενων περιπτώσεων νόσησης.

Η πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της λοίμωξης Vibrio είναι η διάρροια. Άλλα συμπτώματα που συχνά τη συνοδεύουν είναι οι κράμπες στο στομάχι, η ναυτία, ο έμετος, ο πυρετός και τα ρίγη.

Πως μεταδίδεται το Vibrio vulnificus και τι προκαλεί

Ένα συγκεκριμένο είδος Vibrio, το βακτήριο Vibrio vulnificus, προκαλεί απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 150–200 λοιμώξεις από V. vulnificus αναφέρονται στο CDC και περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους με αυτή τη μόλυνση πεθαίνει, αρκετές φορές μέσα σε 1 με 2 ημέρες από τη στιγμή που νόσησε.

Μια σοβαρή επιπλοκή της λοίμωξης από το Vibrio vulnificus είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα, ένας τύπος λοίμωξης των μαλακών ιστών ο οποίος μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς, το δέρμα και τους μύες, καθώς και τον υποδόριο ιστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ακρωτηριασμός ενός ή περισσοτέρων άκρων μπορεί να κριθεί απαραίτητος, ώστε να τερματιστεί η εξάπλωση της μόλυνσης και να διασωθεί η ζωή του ασθενούς.

Το V. vulnificus μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με αλμυρό ή γλυκό νερό, ωστόσο, σε ποσοστό περίπου 10% των περιπτώσεων, οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το συγκεκριμένο βακτήριο εάν τρώνε ωμά ή μισοψημένα οστρακοειδή. Τα άτομα με ανοιχτές πληγές στο σώμα τους, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα  και με υποκείμενες παθήσεις όπως ηπατική νόσο και διαβήτη, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγή: CDC – Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ

Share.
Exit mobile version