Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) μόλις πληροφορήθηκε ότι οργανώνεται Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Δ.Σ. της ΕΑΕ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στους υπευθύνους, την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Τα σημεία της ένστασης του ΔΣ της ΕΑΕ είναι τα ακόλουθα:

  • Το Πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση στην υπερηχογραφία μη Ιατρών, που δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν υπερηχογραφήματα!
  • Επίσης, αφορά την εκπαίδευση στην υπερηχογραφία Ιατρών, που δεν επιτρέπεται να διενεργούν υπερηχογραφήματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία!
  • Οι εκπαιδευτές δεν προκύπτει ότι έχουν άδεια εκπαίδευσης στο αντικείμενο της υπερηχογραφίας!

Με την εξώδικη διαμαρτυρία, η ΕΑΕ καλεί τους οργανωτές να αποσύρουν ή να τροποποιήσουν το μη νόμιμο και καθ’ όλα αντιδεοντολογικό και παράτυπο Πρόγραμμα. Διαφορετικά δηλώνει ότι θα προβεί, σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της ειδικότητας της Ακτινολογίας, αλλά πρωτίστως του ύψιστου συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα φέρει την ονομασία «Υπερηχογραφία παρά την κλίνη σε Επείγουσες Καταστάσεις και Βαρέως Πάσχοντες – POCUS (Point of Care Ultrasonography)». Εκπονήθηκε από το «Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνουςτους Καθηγητές Εντατικής Θεραπείας κ.κ. Επαμεινώντα Ζακυνθινό και Δημοσθένη Μακρή.

Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μη Ιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές, τους οποίους προβάλλει ότι θα εκπαιδεύσει στην τέλεση ιατρικών πράξεων (και συγκεκριμένα υπερήχων), παρότι κατά τον νόμο αυτοί αποκλείονται από την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και άρα και από την εκτέλεση υπερηχογραφημάτων.

Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα φέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί από εκπαιδευτές, που δεν προκύπτει ότι διαθέτουν άδεια εκπαίδευσης στο αντικείμενο της υπερηχογραφίας. Επιπλέον, προορίζεται και για Ιατρούς, που δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν υπερηχογραφήματα λόγω μη πλήρωσης των προβλεπόμενων από το νόμο προϋποθέσεων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι Ιατροί Ακτινολόγοι μπορεί να διενεργούν υπερηχογραφήματα. Επίσης, έχουν δικαίωμα και Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι υποχρεωτικά όμως πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ειδική εξάμηνη εκπαίδευση (ανά διαφορετική ειδικότητα) σε πιστοποιημένα Ακτινολογικά Τμήματα και έχουν δώσει ειδικές εξετάσεις σε Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Θάνος Χαλαζωνίτης: «Σε προηγούμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα -πάλι πάνω στους υπερήχους- από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (με υπεύθυνουςάλλους Καθηγητές) δεν λάβαμε καμία απάντηση στις επιστολές μας. Εμείς ως ακτινολογική εταιρεία δηλώνουμε ότι δεν αντιδικούμε με κανέναν. Είμαστε διαθέσιμοι σε όλους για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην εκπαίδευση, αλλά να μπει μία τάξη. Είναι ιατρική πράξη οι υπέρηχοι, άρα όποιος αποφασίζει να εκπαιδεύσει νοσηλεύτριες, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές καταστρατηγεί την Ιατρική Δεοντολογία, πρωτίστως. Κατά δεύτερον, υπάρχει ΦΕΚ, το οποίο ορίζει κάθε γιατρός σε ποιο αντικείμενο εκπαιδεύεται και για πόσο διάστημα εκπαιδεύεται και τι εξετάσεις δίνει. Σε αυτή τη χώρα, επιτέλους, ας τηρήσουμε τον νόμο! Αν ο νόμος δεν μας καλύπτει ή εάν κάτι έχει αλλάξει, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, μαζί με τον ΠΙΣ και με το ΚεΣΥ.  

Επιτέλους, να υπάρχει ένας έλεγχος στις πιστοποιήσεις να μη κινδυνεύουν οι πολίτες. Δηλαδή, ένας φυσικοθεραπευτής ή ένας νοσηλευτής, με σεμινάριο 6 μηνών, θα πάρει ένα master και θα πάει να κάνει υπερήχους;

Οι υπέρηχοι δεν είναι η προέκταση του χεριού του γιατρού!

Οι υπέρηχοι εικόνα, είναι απεικόνιση δομών. Όταν βλέπετε ένα υπερηχογράφημα, βλέπετε 2 διαστάσεις, όμως υπάρχει μέσα και μία 3η διάσταση. Ο άνθρωπος και τα όργανα του σώματος είναι τρισδιάστατα. Το μυαλό του ακτινολόγου έχει εκπαιδευτεί για να βλέπει τρισδιάστατα, να βλέπει και το βάθος! Εμείς που εκπαιδεύουμε συναδέλφους, τους εκπαιδεύουμε να αναγνωρίζουν την 3η διάσταση στον χώρο. Θέλουμε να διδάξουμε! Η γνώση δεν είναι κρυφή! Εμείς θέλουμε διάχυση της γνώσης, εκπαίδευση των γιατρών, ώστε το αποτέλεσμα της διάγνωσης όταν βλέπουμε το υπερηχογράφημα να είναι ασφαλές.

Θέλουμε διάχυση της υπερηχογραφίας σε κάθε ειδικότητα, αλλά να γίνεται σωστά. Και αφού εμείς εκπαιδευόμαστε χρόνια για να το κάνουμε σωστά, ελάτε μαζί να φτιάξουμε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μία νέα νομοθεσία, αν δεν μας καλύπτει η υπάρχουσα. Όσο, όμως, υπάρχει αυτή η νομοθεσία, το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας παρανομεί!», τονίζει ο κ. Χαλαζωνίτης και καταλήγει:

«Θέτουμε το ερώτημα γιατί οι διοργανωτές του εκπαιδευτικού προγράμματος του Παν/μίου Θεσσαλίας δεν απευθύνθηκαν στην ΕΑΕ για να οργανωθεί το πρόγραμμα;». 

Share.
Exit mobile version