Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζει ένα άτομο όταν οι τιμές της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερες από 140 mmHg και οι τιμές της διαστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερες από 90 mmHg.
Για να τεθεί η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης θα πρέπει οι τιμές της πίεσης να βρίσκονται σταθερά αυξημένες σε διαδοχικές μετρήσεις. Η διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση της πίεσης και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου, στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή.
Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, καθώς και ο κυριότερος παράγοντας πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.
Ποιες καθημερινές συνήθειες αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε μικρότερες ηλικίες
Η υψηλή αρτηριακή υπέρταση εκδηλώνεται συνήθως στους ενήλικες μέσης ηλικίας, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες. Πολλές καθημερινές συνήθειες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Οι πιο σημαντικές είναι:
Ανθυγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα σνακ συμβάλλουν στην αύξησητης αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν έναν καλό σύμμαχο για τη διατήρησητηςαρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παχυσαρκία: Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης.
Σωματική αδράνεια: Έχει αποδειχθεί ότι η καθιστική ζωή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ αντιθέτως η συστηματική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας έτσι τα υψηλά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Χρόνιο άγχος: Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο και έντονο άγχος αυξάνει τα επίπεδατης κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, γνωστές ως ορμόνες του στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
Ανεπαρκής ύπνος: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές ύπνου και ο μειωμένος χρόνος ύπνου συνδέονται με υψηλό κίνδυνο υπέρτασης.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα εισάγει στην κυκλοφορία του αίματος επιβλαβείς χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να δυσκολέψουν έτσι την ροή του αίματος. Αυτό αυξάνει άμεσα την αρτηριακή πίεση.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση βάρους και διαταράσσει τα πρότυπα ύπνου, με συνέπεια να αυξάνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Κοινωνική απομόνωση: Το να νιώθετε μοναξιά ή να μην έχετε κοινωνικές σχέσεις μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και τα επίπεδα άγχους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αρτηριακή σας πίεση.
Πώς να διαχειριστείτε την αρτηριακή πίεση
Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι βασικότερες είναι:
• Μειωμένη πρόσληψη αλατιού.
• Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα.
• Αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ.
• Τακτική σωματική δραστηριότητας.
• Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
• Αποφυγή του καπνίσματος.
• Διαχείριση του άγχους.
• Επαρκής ύπνος.
H υιοθέτηση όλων των παραπάνω υγιεινών συνηθειών, η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και η στενή παρακολούθηση από τον γιατρό σας, θα βοηθήσουν σημαντικά στην ελάττωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης.