Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής είναι επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά. Μια νέα μελέτη ωστόσο αποκαλύπτει ότι και η παρατεταμένη ορθοστασία στην εργασία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία καθώς συνδέεται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Ο όρος «παρατεταμένη ορθοστασία» αφορά όσους εργάζονται σε όρθια θέση για ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ωραρίου τους, πολλές φορές την εβδομάδα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση υποχρεώνει την καρδιά εργαστεί σκληρότερα και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπέρταση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ειδικότερα, η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να έχει ευεργετικό αντίκτυπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση στον ελεύθερο χρόνο είναι πιο ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα από τη σωματική δραστηριότητα στην εργασία, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής για την υγεία.

Πως συνδέεται η ορθοστασία με την υψηλή υπέρταση

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία θέλησε να εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη ορθοστασία στον χώρο εργασίας στην αρτηριακή πίεση. Στην μελέτη συμμετείχαν 156 δημοτικοί υπάλληλοι με μέση ηλικία τα 62,4 έτη και κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, με μέση ηλικία τα 62,4 έτη. Οι ερευνητές τοποθέτησαν στους μηρούς των συμμετεχόντων ειδικά επιταχυνσιόμετρα για την μέτρηση της κίνησης κατά τις ώρες εργασίας, τον ελεύθερο χρόνο και στα ρεπό.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποίησαν ένα φορητό πιεσόμετρο που μετρούσε αυτόματα την αρτηριακή τους πίεση κάθε 30 λεπτά για 24 ώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συνεχής παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης παρέχει μια σαφέστερη εικόνα του καρδιαγγειακού στρες σε σύγκριση με τις μεμονωμένες μετρήσεις.

«Η μέτρηση της 24ωρης αρτηριακής πίεσης αποτελεί μια καλύτερη ένδειξη για το πώς η αρτηριακή πίεση πιέζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι ελαφρώς υψηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν πέφτει επαρκώς ούτε τη νύχτα, τότε τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να σκληραίνουν και η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να αντιμετωπίσει την αυξημένη πίεση. Με τα χρόνια, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί η ερευνήτρια Jooa Norha, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, η παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά είχε αρνητικό αντίκτυπο στην 24ωρη αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα. Η παρατεταμένη ορθοστασία, ειδικότερα, ωθεί την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει την κυκλοφορία στα κάτω άκρα, οδηγώντας σε αυξημένη αγγειακή αντίσταση και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Εξισορρόπηση της εργασιακής δραστηριότητας με την άσκηση στον ελεύθερο χρόνο

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε από την μελέτη είναι πως η καθιστική εργασία δεν βλάπτει απαραίτητα την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο της ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σωματική δραστηριότητα στη δουλειά δεν αρκεί από μόνη της. Η τακτική σωματική άσκηση κατά τον ελεύθερο χρόνο βοηθά στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, καθιστώντας την καταπόνηση που σχετίζεται με την εργασία πιο διαχειρίσιμη. Με τον ίδιο τρόπο, και οι εργαζόμενοι σε πολύωρη καθιστική εργασία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ασκούνται αρκετά στον ελεύθερο χρόνο τους», τονίζει η Δρ Norha.

Η ποικιλόμορφη και συστηματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο -όπως η αερόβια γυμναστική ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης –  συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και μειώνει το εργασιακό άγχος. Αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους εργαζόμενους που κάνουν καθιστική ζωή όσο και για εκείνους που έχουν απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες ή εργασίες με παρατεταμένη ορθοστασία.

Πηγή: Medicine & Science in Sports & Exercise

Αρτηριακή πίεση, άσκηση,

Share.
Exit mobile version