Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχουν αναπτύξει μια σειρά υποψηφίων φαρμάκων που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Τα φάρμακα, που περιγράφονται σε πρόσφατη δημοσίευση στο Journal of Medicinal Chemistry, στοχεύουν στο CYP2A6, ένα ένζυμο του ήπατος που μεταβολίζει τη νικοτίνη. Οι ερευνητές σκοπεύουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία μέσω της οποίας η νικοτίνη μεταβολίζεται, με την αναστολή του CYP2A6. Η ερευνητική διαδικασία κινείται στη λογική ότι, καθώς η νικοτίνη θα παραμένει περισσότερο στο σώμα, οι χρήστες θα βιώνουν λιγότερο έντονη την επιθυμία αλλά και τα συμπτώματα στέρησης.
Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Philip Lazurus, εξήγησε ότι «η νικοτίνη στο σώμα θα μεταβολιστεί και θα αποβάλλεται και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ένας γρήγορος κύκλος σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επιβραδύνουμε αυτόν τον κύκλο με την καθυστέρηση του μεταβολισμού της νικοτίνης».
Η αναστολή του ενζύμου CYP2A6 είναι από πολλές απόψεις το εύκολο κομμάτι της ερευνητικής πορείας. Η εξασφάλιση ότι ο αναστολέας δεν παρεμβαίνει σε άλλες διαδικασίες είναι πολύ πιο δύσκολο. Έτσι, με περισσότερους από 600 πιθανούς αναστολείς, η ερευνητική διαδικασία αποδείχτηκε μία δύσκολη δοκιμασία, καθώς κάποια υποψήφια φάρμακα στην πορεία της έρευνας αποδείχτηκε ότι επηρέαζαν άλλες διαδικασίες και αποκλείστηκαν σταδιακά. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να περιορίσουν τον κατάλογο των πιθανών υπό ανάπτυξη φαρμάκων κατά του εθισμού στη νικοτίνη σε μόλις 18 διαφορετικές χημικές ενώσεις.
Ο Travis Denton, ένας από τους ερευνητές και πρώην φανατικός καπνιστής καταθέτει την προσωπική του εμπειρία για το πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση από τον εθισμό στη νικοτίνη. Τονίζει την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου θα βοηθούσε πολύ γιατί οι περισσότεροι καπνιστές «θέλουν πραγματικά να εγκαταλείψουν το κάπνισμα», όπως λέει, «απλώς δεν μπορούν επειδή είναι πολύ σκληρή η διαδικασία της απεξάρτησης από τον εθισμό στη νικοτίνη. «Φανταστείτε, αν θα μπορούσατε να πάρετε ένα χάπι που θα κατευνάσει τη νευρικότητα και την έντονη αίσθηση στέρησης, πόσο βοηθητικό θα είναι για να σταματήσετε το κάπνισμα».
Μόλις τα υποψήφια φάρμακα επαληθευτούν ως ασφαλή από τον FDA, μπορούν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές.