Πιθανό ένα μεγάλο κύμα το χειμώνα – Από σήμερα διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό

Ο Sars Cov 2 εξακολουθεί να αποτελεί απειλή ειδικά για τους ευάλωτους, καθώς επίσης είναι απρόβλεπτη η πορεία του για τους μήνες που έρχονται, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι η θετικότητα του ιού παρουσιάζει μείωση στην κοινότητα, όπως και οι νοσηλείες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από ό,τι το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι του παρόντος φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρσι. «Ο κορονοϊός ακόμα σκοτώνει και η πιθανότητα για μεγάλο κύμα το χειμώνα είναι πάντα εδώ. Θα εξαρτηθεί από το νέο στέλεχος του ιού που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες και από τη σοβαρότητα αντιμετώπισης από την κοινωνία».

Η επισήμανση ανήκει στον Ιατρό – Ερευνητή, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, ο οποίος μάλιστα διευκρινίζει ότι η διαφορά με το 2022 έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον έχουμε πιο εκτεταμένη ανοσία, λόγω εμβολιασμών και προηγούμενων μολύνσεων και φάρμακα κατά του ιού, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες 3-4 μέρες μετά την μόλυνση, για να βοηθήσουν (βοηθάνε παρά πολύ τους εξασθενημένους οργανισμούς και τους ανοσοκατεσταλμένους).

Γ. Παππάς : Ο ιός είναι εδώ και θα μείνει μεταβαλλόμενος

Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την επικινδυνότητα του ιού κινείται και η άποψη του παθολόγου με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Παππά «Ο ιός είναι εδώ και θα μείνει μεταβαλλόμενος οπότε πρέπει κι εμείς να μεταβάλλουμε άμυνες. Όσοι νιώθουν κουρασμένοι από την συζήτηση για τον SARS-CoV-2 ας επισκεφτούν την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2021, για να διαβάσουν για τους 32 θανάτους από κορονοϊό σε άτομα κάτω των 30 ετών και για τους 151 θανάτους από κορονοϊό σε άτομα κάτω των 45 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Αν πάλι κάποιος σκέφτεται ότι είναι ήπιος πια ο ιός, δεν σκοτώνει, μπορεί να επισκεφτεί τις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 39 θάνατοι (εκεί γύρω έχει σταθεροποιηθεί πλέον ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών), ενώ σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού, είχαμε νέες νοσηλείες ατόμου 26 ετών, αλλά και 2 ατόμων ηλικίας 30-39 ετών».

Οι ευπαθείς να σιγουρευτούν ότι έχουν πρόσβαση στο φάρμακο

Για όσους δεν το άκουσαν , ή δεν το διάβασαν η πλατφόρμα των ραντεβού για το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο φέτος άνοιξε 5 εβδομάδες νωρίτερα και από σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Όσον αφορά την διάθεση των αντιικών μία παράμετρο που θίγει ο Γιώργος Παυλάκης έχει να κάνει με το πως εφαρμόζεται η έγκριση αυτών των φαρμάκων στην χώρα μας. «Πολλοί ασθενείς δεν προλαβαίνουν να ωφεληθούν, λόγω δυσκινησίας του συστήματος και μη ενημέρωσης. Η συμβουλή μου στους ευπαθείς είναι να σιγουρευτούν εκ των προτέρων ότι έχουν τρόπο να προμηθευτούν το φάρμακο γρήγορα αν μολυνθούν και έχουν θετικό τεστ, που γίνεται σε κάθε φαρμακείο».

Μια άλλη σημαντική παράμετρο που φέρνει στο τραπέζι ο διακεκριμένος ερευνητής, είναι ο τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού, που φαίνεται πως έχουν κουράσει τον κόσμο κι έτσι πλέον σε κλειστούς χώρους ελάχιστοι φορούν μάσκες. Επίσης αρκετά άτομα που νοσούν ελαφρά ενώ το γνωρίζουν, δεν προφυλάσσουν τους γύρω τους και κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, αγνοώντας παντελώς τους ευάλωτους. Ατελείς παρεμβάσεις σε επίπεδο δημόσιας υγείας μπορεί να φέρουν τεράστιες διαφορές τονίζει ο κ. Παυλάκης. «Τίποτα σχεδόν δεν δουλεύει 100%. Αν όμως περιορίσεις τη μετάδοση από ένα μολυσμένο σε 1 μέρα αντί για 2, κόβεις τη μετάδοση κατά ~50%. Μια καλή μάσκα φορεμένη σωστά κόβει τις πιθανότητες να μολυνθείς  ή να μολύνεις πολύ πάνω από 50%. Οι κλασσικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δουλεύουν για τον κορονοϊό. Εμβολιασμός, μάσκες, καραντίνα μολυσμένων μεταδοτών, εξαερισμός, φάρμακα, όλα δουλεύουν και περιορίζουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Αυτά καθορίζουν τελικά σε μεγάλο βαθμό το ύψος και διάρκεια του επιδημικού κύματος, καλοκαιρινού και χειμερινού».

Exit mobile version