Πάνω από 187.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών εμβολιάστηκαν με νέο από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας τύπου 2 (nOPV2), στην κεντρική Γάζα, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης μιας εκστρατείας δύο γύρων εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που διεξήχθη το πρώτο τριήμερο του Σεπτεμβρίου 2024. 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η εμβολιαστική κάλυψη, σε αυτήν τη φάση, ξεπέρασε τον αρχικό εκτιμώμενο στόχο των 157.000 παιδιών.

Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει ανεμβολίαστο κανένα παιδί στην περιοχή, ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας θα συνεχιστεί σε τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις υγείας στην κεντρική Γάζα, τις επόμενες ημέρες. Δόσεις εμβολίων έχουν παρασχεθεί σε αυτές τις τοποθεσίες για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων αναγκών.

«Ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε χιλιάδες παιδιά να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια πολιομυελίτιδας, με την υποστήριξη των πολύπαθων οικογενειών τους και των θαρραλέων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, παρά τις άθλιες συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει, τους τελευταίους 11 μήνες.
Οι δύο εμπόλεμες πλευρές σεβάστηκαν την ανθρωπιστική παύση και ελπίζουμε να δούμε αυτή τη θετική δυναμική να συνεχίζεται», δήλωσε ο Δρ. Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

513 ομάδες συνέβαλαν στον εμβολιασμό για την πολιομυελίτιδα

Η πρώτη φάση της εκστρατείας διεξήχθη από 513 ομάδες, αποτελούμενες από πάνω από 2.180 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινότητας. Ο εμβολιασμός παρασχέθηκε σε 143 σταθερές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών σημείων, κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καταυλισμών, όπου διαμένουν εκτοπισμένοι.

 Επιπλέον, κινητές ομάδες επισκέφτηκαν σκηνές και δυσπρόσιτες περιοχές για να εξασφαλίσουν ότι έφτασαν σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να επισκεφθούν σταθερές τοποθεσίες. Για σημαντικό αριθμό παιδιών επιλέξιμων για εμβολιασμό, που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στις τοποθεσίες εμβολιασμού, λόγω επικινδυνότητας, χρειάστηκαν ειδικές αποστολές στο Al-Maghazi, το Al-Bureij και το Al-Mussader, περιοχές λίγο έξω από τη συμφωνημένη ζώνη για την ανθρωπιστική παύση.

Ξεκινά σήμερα η 2η φάση της εκστρατείας για την πολιομυελίτιδα στη Γάζα

Γίνονται προετοιμασίες για την έναρξη της επόμενης φάσης της εκστρατείας, η οποία ξεκινά στη νότια Γάζα από σήμερα 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, με στόχο περίπου 340.000 παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Θα αναπτυχθούν περίπου 517 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων 384 κινητών ομάδων. Σχεδόν 300 εργαζόμενοι στην κοινότητα έχουν ήδη ξεκινήσει να επικοινωνούν με οικογένειες στη νότια Γάζα για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την εκστρατεία, ενώ 490 φορείς εμβολίων, 90 ψυγεία και άλλες προμήθειες έχουν μεταφερθεί στο Khan Younis για διανομή σε χώρους εμβολιασμού.

Η τρίτη και τελευταία φάση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα εφαρμοστεί στη βόρεια Γάζα από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2024, με στόχο περίπου 150.000 παιδιά.

Ποιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης απαιτείται για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας

Τουλάχιστον 90% εμβολιαστική κάλυψη, κατά τη διάρκεια κάθε γύρου της εκστρατείας, απαιτείται για να σταματήσει το ξέσπασμα, να αποτραπεί η διεθνής εξάπλωση της πολιομυελίτιδας και να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισής της, δεδομένης της σοβαρής διαταραχής των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα Λωρίδα. Η εμβολιαστική κάλυψη θα παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας και, όταν είναι απαραίτητο, οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν για την επίτευξη των στόχων κάλυψης ως μέρος ευέλικτων στρατηγικών για να διασφαλιστεί ότι κάθε επιλέξιμο παιδί θα λάβει τη δόση του εμβολίου.

Η εκστρατεία δύο γύρων -που διεξάγεται από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας (MOH), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). ) και πολλούς άλλους εταίρους- στοχεύει να παρέχει δύο σταγόνες nOPV2 σε περίπου 640.000 παιδιά κατά τη διάρκεια κάθε γύρου.

Exit mobile version