Η κατανάλωση λίγης σοκολάτας την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, καθώς σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, διαπιστώνει νέα έρευνα.

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Ερευνητές από τη Σκωτία ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 21.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επιπλέον, συσχέτισαν την κατανάλωση σοκολάτας με μείωση κατά 9% του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο και κατά 23% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θετική επίδραση της σοκολάτας στην καρδιαγγειακή υγεία παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτρωγαν κατά μέσο όρο 7g σοκολάτα την ημέρα. Μόνο ο ένας στους πέντε δεν έτρωγε ποτέ, ενώ οι υπόλοιποι την κατανάλωναν από σποραδικά έως καθημερινά. Οι νεότεροι εθελοντές και αυτοί που είχαν πιο χαμηλό βάρος ήταν οι πιο φανατικοί της σοκολάτας, καταναλώνοντας100 γραμμάρια ή μεγαλύτερη ποσότητα, καθημερινά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, παρόλο που η μαύρη σοκολάτα θεωρείται πιο υγιεινή, οι συμμετέχοντες συνήθιζαν να τρώνε σοκολάτα γάλακτος, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτή μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία.

Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να γίνουν αφετηρία για κραιπάλες. Η κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας συσχετίστηκε και με υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας καθώς και με μια διατροφή που περιέχει περισσότερα λιπαρά και υδατάνθρακες και λιγότερη πρωτεΐνη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Διαφορετικά, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους και ό,τι (αρνητικό) αυτή συνεπάγεται.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

Share.
Exit mobile version